Hlavní obsah

Čína varuje před studiem v USA. Jde o další důsledek obchodní války

Čínské ministerstvo varuje studenty před problémy souvisejícími s pobytem v USA.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

V pondělí čínské ministerstvo školství vydalo varování pro všechny čínské studeny a akademiky před studiem či působením v USA a nepříjemnostmi, které by s sebou mohl jejich pobyt přinášet.

Článek

Ve vztahu mezi Čínou a USA dál přituhuje. Čínské ministerstvo školství vydalo upozornění před studiem ve Spojených státech, píše agentura Reuters. V krátkém prohlášení ministerstvo uvedlo, že připomíná studentům a akademikům nutnost přehodnocení rizik, která přináší studium v zahraničí, zvýšit povědomí o prevenci a odpovídajícím způsobem se připravit. Čínští studenti snažící se o studium v USA se prý setkávají s vízovými omezeními, delšími kontrolami, zkracováním doby platnosti povolení a zvýšenou mírou zamítnutých žádostí o vydání víz. To podle ministerstva ovlivňuje studijní úspěchy čínských studentů ve Spojených státech.

Podle serveru CNN jsou celostátní upozornění tohoto typu vzácná, ve většině případů ministerstvo cílí na konkrétní univerzity. Náměstek ředitele ministerstva pro mezinárodní spolupráci a výměnu Sü Jung-ťi podle americké televize prohlásil, že studentské výměny se stávají stále komplikovanějšími. „Spojené státy a federální vláda politizují běžné výměny mezi zeměmi a potlačují Čínu ve jménu čínské hrozby a infiltrační teorie,“ dodal.

Po zjevné výstraze ale mluvčí ministerstva zahraničí Sü Mej pro státní televizi uvedla, že i přes obchodní napětí zůstává situace pro čínské studenty, kteří jedou do Spojených států, stabilní a americké vysokoškolské instituce spolupráci s čínskými studenty a Čínou vítají.

V sázce je okolo 14 miliard dolarů spojených se školným a dalšími poplatky přibližně 360 000 Číňanů studujících v USA. Editor oblíbeného čínského deníku Global Times Chu Si-ťin na svém Twitteru uvedl, že se dá momentální situace vysvětlit jako odpověď na obchodní válku „zahájenou v USA“.

Na čínské sociální síti Weibo se hashtag odkazující k výstraze studentům stal okamžitě virálním a k dnešnímu dni dosáhl 21 milionů sdílení.

Vztahy mezi USA a Čínou se za poslední měsíce rapidně zhoršily. V březnu skupina republikánských poslanců představila návrh zákona, který by znemožňoval všem jednotlivcům sponzorovaným či zaměstnávaným čínskou armádou získat studentská nebo výzkumná víza do USA. Další ochlazení vzájemných vztahů přišlo po neúspěšném dojednání obchodní dohody v květnu, přičemž z jejího zmaření viní jedna vláda druhou.

Trumpova administrativa následně zvýšila cla na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů z 10 na 25 % a pohrozila technologickému gigantu Huawei možným zákazem exportu. V reakci na to Čína zvýšila cla na americké zboží v hodnotě 60 miliard dolarů, píše server CNN. Naděje na zlepšení vztahů však existuje. Na červnovém zasedání G20 v Japonsku se má americký prezident Donald Trump setkat s čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem. Někteří odborníci doufají, že by mohlo dojít k posunu v obnovení obchodní dohody.

Reklama

Související témata:

Doporučované