Hlavní obsah

Čína versus Indie. Na hranicích došlo k další potyčce

Foto: Profimedia.cz

Čínský voják u hranic s indickým státem Sikkim.

Reklama

K údajně násilnému střetu mezi indickými a čínskými vojáky došlo ve středu na hranicích s indickým státem Sikkim. Není jasné, kolik vojáků bylo zraněno. Čína vyzvala Indii, aby nekomplikovala napětí, které panuje na hranicích.

Článek

Zdá se, že spory asijských jaderných velmocí neberou konce. Naposledy bylo ve středu zraněno několik čínských a indických vojáků při násilném střetu podél himalájských hranic v Sikkimu, malém indickém státě, který leží na severovýchodě země, informovala indická média.

Čína má s Indií desítky let trvající spory o zhruba 3500 kilometrů dlouhou hranici, která vede z hornaté oblasti Ladákh na severozápadě Indie až do Sikkimu.

Podle indických představitelů vyvolali potyčku čínští vojáci tím, že se pokusili o přechod území, které spadá pod Indii. Přestože mělo dojít ke zranění několika vojáků na obou stranách, střelné zbraně nebyly použity, informuje britský list The Guardian.

Indická armáda prohlásila, že šlo o „menší šarvátku, kterou vyřešili místní velitelé podle zavedených protokolů“. Odmítla ale potvrdit, že došlo ke zranění vojáků na obou stranách.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien uvedl, že incident nebude komentovat. Indii nicméně vzkázal, aby „upustila od akcí, které mohou eskalovat nebo zkomplikovat situaci podél hranic“.

Šarvátka je další známkou zhoršujících se vztahů mezi Indií a Čínou. Napětí vyvrcholilo v polovině června, kdy při jedné z potyček zemřelo 20 indických vojáků. Čína žádné ztráty nepotvrdila. Jednalo se o první smrtelný incident na společné hranici od roku 1975. Spory začaly už v květnu. Vojáci obou stran se několikrát střetli, bojovali i kameny a holými pěstmi.

Obě strany od té doby posílily pohraniční jednotky o celkem 100 000 vojáků, což způsobilo, že v některých místech proti sobě stály znepřátelené strany jen několik metrů od sebe. V pohraničních bojích platí pravidlo, podle kterého se nemají používat střelné zbraně. To bylo v září poprvé po desítkách let porušeno.

Země následně uzavřely pětibodovou dohodu o uvolnění napětí. Indičtí a čínští ministři zahraničí se v ní dohodli na stažení vojsk ze sporné hraniční oblasti mezi oběma zeměmi. Neurčili však časový harmonogram stažení desetitisíců vojáků, schůzky o vyřešení situace tak pokračují dál. V neděli proběhlo deváté kolo jednání, jeho výsledky zatím nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Doporučované