Hlavní obsah

Čína vrací úder. Jde po amerických energetických společnostech

Foto: Profimedia.cz

Terminál LNG ve východní Číně.

Reklama

Spojené státy mají obrovské množství zemního plynu, které znečištěná Čína potřebuje. Se zvyšujícími se sankcemi začal Peking hledat dovozce jinde. USA tak přijdou o několik finančně náročných projektů.

Článek

Přebytek zemního plynu ve Spojených státech vytvořil potřebu začít co nejrychleji vyvážet. Ve stejné době začala růst poptávka LNG v Číně, kde je jen otázkou času, kdy předběhne v jeho spotřebě Japonsko, největšího odběratele zemního plynu na světě. V loňském roce při návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v Pekingu souhlasila Čína s investicí 43 miliard dolarů do zemního plynu na Aljašce. To je hlavním důvodem, proč USA plánují postavením 25 nových zařízení export až zčtyřnásobit.

V srpnu 2018 však vstoupila do hry obchodní válka mezi USA a Čínou, která může další vlnu potřebných financí pro export zemního plynu pozastavit. Vzhledem k obrovským nákladům na vybudování každého zařízení na vývoz je financování závislé na schopnosti podepisovat dlouhodobé smlouvy pro odběratele. Do této doby byla nejlepší volbou právě Čína.

Čína však s rostoucím napětím okolo obchodní války začala stahovat dodávky LNG z USA a nachází nové dodavatele v Kataru, Austrálii a Rusku, kteří jsou ochotni dodávat zemní plyn bez 10procentního cla na svém zboží.

USA zavedou nová cla na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů

Další kolo obchodní války. Čína plánuje odvetu za nová cla

Charlie Riedl, výkonný ředitel Centra pro zkapalněný zemní plyn – obchodní společnost, která zastupuje Exxon, Chevron a další firmy – prozradil, že s obchodní válkou je dost možné, že většina projektů bude zpožděna. V neděli to uvedla CNN.

Pro společnost Cheniere je Čína důležitým hráčem. Generální ředitel Cheniere, Jack Fusco, věří, že uvalené sankce nijak nepoškodí existující smlouvy. Dále věří, že energetické vztahy mezi Čínou a USA budou prospěšné pro obě strany, včetně vytvoření tisícovek míst pro Američany.

Analytici věří, že vývoz LNG z USA nebude jinak výrazně ohrožen. Odběratele má stále v Japonsku, Jižní Koreji, Tchaj-wanu a Latinské Americe. Washington chce navíc začít vyvážet i do Evropy, aby ji odstřihl od závislosti dovozu zemního plynu z Ruska.

„Pokud Čína koupí méně, někdo jiný koupí více,“ sdělil CNN Pavel Molchanov, energetický analytik finanční společnosti Raymond James.

Obchodní válka se Spojenými státy zpomalila trh. Čína si i přesto věří

Trump je připraven uvalit nová cla na čínské zboží

Čína podala novou stížnost u WHO na USA kvůli clům

Reklama

Doporučované