Hlavní obsah

Čína vyhání bankéře z Hongkongu. Nejdřív pendrekovým zákonem, teď daněmi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Další rána pro Hongkong. Po zrušení jeho speciálního statusu Spojenými státy a schválení kritizovaného bezpečnostního zákona přichází zvýšení daní na 45 procent. „Bílé límečky“ proto chtějí čínské pobřeží opustit.

Článek

Z 15 na 45 procent. Takovému zvýšení daňové sazby nyní čelí bankéři a další vysoce postavení pracovníci z Hongkongu. Hrozí, že se vrátí na pevninskou Čínu, aby se vyhnuli daním i vysokým životním nákladům.

Například investiční bankéři vydělávají v Hongkongu o čtvrtinu až 30 procent více než třeba v Šanghaji. „To je často důvod, proč pracují v Hongkongu, a ne v pevninské Číně. Je to pro ně lepší, pokud jde o pracovní místa,“ řekl agentuře Bloomberg regionální ředitel poradenské firmy ECA Lee Quane.

Velká část příjmů je však ořezaná vysokými životními náklady. Hongkong je totiž šesté nejdražší město na světě. Zmíněná Šanghaj na 19. místě a třeba Peking na 24. příčce.

Nyní Čína přistoupila k vyššímu zdanění příjmu svých občanů, což se pochopitelně nelíbí tisícům bankéřů a dalším pracovníkům z finanční sféry. Obavy z jejich odlivu proto sílí.

Nejasná pravidla

Čínské úřady sice v lednu 2019 revidovaly národní daňová pravidla, ale teprve nedávno zveřejnily podrobné pokyny, jak je dodržovat. Tento krok mnohé pracovníky zaskočil. Nad novými daňovými pravidly se totiž stále vznáší několik otazníků. Zatím není jasné, jak budou čínské úřady uplatňovat nová pravidla právě v Hongkongu.

Zdá se, že výslovně instruováni k placení vyšších daní z příjmů byli pouze zaměstnanci státních podniků, kteří do Hongkongu přišli z Číny. Také není jasné, jak budou čínské úřady uplatňovat daňové zákony na občany, kteří nepracují pro státní firmy, nebo zaměstnance ze zahraničí.

Obyvatelé se také snaží uniknout nové kontroverzní legislativě, proti které protestovaly tisíce lidí. Bezpečnostní zákon, který schválil čínský parlament před několika týdny, omezuje tamní svobodu. Naděje na vyrovnání odchodu místních obyvatel ze strany nových pracovníků z pevniny je tak ještě menší.

Ještě nedávno byl Hongkong považován za jedno z nejatraktivnějších míst na světě pro budování kariéry. Jeho otřesená ekonomika však může dále podkopávat jeho vedoucí postavení jakožto finančního centra.

Konec se zvláštními výsadami

Některé společnosti mohou zmírnit daňovou ránu zvýšením platů, zejména u manažerských postů, ale v koronavirové době se to ukazuje jako málo pravděpodobné řešení. „Pro drtivou většinu zaměstnanců závisí jejich šance na získání dotací a zvýšení platů na ziscích společnosti. Vzhledem ke globálnímu makroprostředí uprostřed pandemie je nepravděpodobné, že by se to stalo,“ řekl Feng Ao, prezident poradenské společnosti Wosheng Law Quotient Academy. Ta poskytuje poradenství v oblasti daňových zákonů čínským bankám a pojišťovnám.

Až doposud Hongkong platil za jedno z nejdůležitějších finančních center světa. Spojené státy však oznámily, že město zbaví jeho speciálního statusu, díky kterému mělo vlastní právní i ekonomický systém.

Oblast na pobřeží Jihočínského moře se jím pyšnila od roku 1992. Pro prezidenta Donalda Trumpa znamenalo zavedení kontroverzního bezpečnostního zákona definitivní signál k tomu, aby Hongkong statusu zbavil. Stalo se tak na konci června, oznámil americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Reklama

Doporučované