Hlavní obsah

Čína vysadila na oběžné dráze první satelit pro zcela nový vesmírný projekt

Čínské satelity mají zajistit internet na horách i na moři.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Čínské satelity mají zajistit internetové připojení ve vysokohorských oblastech nebo na moři. Do pěti let jich má kolem Země kroužit více než 150.

Článek

Čína vyslala na oběžnou dráhu první satelit svého nového vesmírného projektu, který má za úkol pokrýt vysokorychlostním připojením k internetu místa, kde taková možnost chybí.

S vývojem satelitní sítě čínští vesmírní inženýři začali v roce 2016. Satelit bude Zemi obíhat ve výšce přibližně jednoho tisíce kilometrů.

Na takzvanou nízkou oběžnou dráhu Země chce Čína do roku 2023 vyslat 156 obdobných satelitů.

Satelit raketa vynesla na oběžnou dráhu v sobotu ráno a podle čínského vesmírného programu je prvním čínským satelitem svého druhu. Síť satelitů má podle Pekingu zlepšit kvalitu internetového připojení v regionu.

Nejen Číňané by se tak k internetu mohli v budoucnu připojit i ve vysokohorských oblastech nebo na moři. „Pozemní sítě na mnoha místech chybí, nemohou být pokryta. Například vysoko v horách se na telefonu nikdy nepřipojíte. Síť do budoucna zajistí, že se k internetu připojíme kdekoliv a kdykoliv, třeba i na moři,“ uvedl šéf projektových designérů Siang Kchaj-cheng.

Po sobotním experimentálním startu prvního satelitu plánuje Čína vyslat další čtyři v roce 2020. Za další tři roky by se pak počet satelitů zajišťujících internetovou síť měl zvýšit na zmíněných 156. Podle agentury Reuters ale toto číslo zřejmě nebude konečné a bude se zvyšovat s rostoucím zájmem o služby systému.

Reklama

Související témata:

Doporučované