Hlavní obsah
Online

Ve Španělsku nebudou muset turisté od 1. července do karantény

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Počet celosvětově nakažených atakoval 5,5 milionu. Stejně tak přibývá i uzdravených, kterých je momentálně 2,3 milionu. Nejvíce nakažených hlásí velké země jako USA, Brazílie a Rusko. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Čína v neděli prohlásila, že její vztahy se Spojenými státy jsou „na pokraji nové studené války“. Čínský ministr zahraničí Wang I v neděli řekl, že se Washington zdá být infikován „politickým virem“, ale že Peking je přesto otevřen mezinárodnímu úsilí o vyšetření původu koronaviru. „Některé politické síly v USA berou vztahy mezi Čínou a USA jako rukojmí a tlačí naše dvě země na pokraj nové studené války,“ řekl Wang.

- V Brazílii za neděli přibylo 15 813 nakažených koronavirem, kterých tamní ministerstvo zdravotnictví úhrnem eviduje 363 211. Celkem zde nemoci covid-19 nemoci podlehlo 22 666 nakažených, za neděli to bylo 653 lidí. Brazílie v pátek překonala v počtu nakažených koronavirem Rusko, a je tak nyní na druhém místě za Spojenými státy.

- V USA se dosud potvrdilo na 1,62 milionu případů nákazy. Počet obětí tam přesáhl 97 000 lidí. Do Spojených států nemohou přicestovat cizinci, kteří byli v uplynulých dvou týdnech v Brazílii. O nedělním oznámení Bílého domu informovala agentura Reuters.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Titulní strany britských novin dnes patří Cummingsovi a jeho porušení pravidel

  • V Řecku otevřely restaurace a kavárny

  • V Británii zemřelo za den 121 lidí s covid-19, trend příznivý

    Počet mrtvých s koronavirem v Británii za den vzrostl o dalších 121 na 36 914. Vyplývá to z dnešních údajů britského ministerstva zdravotnictví. Jde o podobný nárůst jako v neděli a opět výrazně nižší než v předchozích dnech. Lidí s pozitivním testem země dosud evidovala 261 184, přičemž provedla už přes 3,5 milionu testů. Britský premiér Boris Johnson dnes oznámil vládní plán dalšího uvolňování protiepidemických opatření. Od 1. června by se tak mohly otevřít venkovní tržiště a autosalony.

  • Počet obětí koronaviru ve Švédsku překonal hranici 4 000

    Počet obětí koronaviru ve Švédsku překonal hranici 4 000. Devadesát procent z nich byli lidé starší 70 let, informovala dnes agentura AFP. Skandinávská země, která je známá svým poměrně benevolentním přístupem k pandemii, dosud evidovala 33 843 potvrzených případů nákazy nemocí covid-19.

    Švédsko, které má zhruba o 400 000 obyvatel méně než Česká republika, hlásí nyní 4 029 zemřelých s koronavirovou nákazou. Podle internetové stránky Worldometers je úmrtnost spojená s infekcí ve Švédsku 399 na milion obyvatel. To je výrazně více než v ostatních severských zemích. Například v Norsku je úmrtnost 43 z milionu, v Dánsku 97 a ve Finsku 56. Všechny tyto země přitom na rozdíl od Švédska přijaly přísná protiepidemická opatření.

  • Do nemocnic ve Francii se s covid-19 dostalo přes 100 000 lidí

    Od počátku epidemie muselo kvůli nemoci covid-19 ve Francii do nemocnice už více než 100 000 lidí. Přes 65 000 pacientů se ale z nemoci už zotavilo a vrátilo se domů. S odvoláním na francouzské ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informoval list Le Figaro. Francie od pátku nezveřejňuje denní nárůst počtu mrtvých s covid-19, aktualizovaná bilance má být k dispozici až v úterý.

    Ve francouzských nemocnicích je v současnosti 16 798 lidí s nemocí covid-19. Ve srovnání s daty zveřejněnými v neděli jich je o 387 méně. Na jednotkách intenzivní péče je ve vážném stavu 1 609 pacientů. Před týdnem jich bylo 1 998. Celkem od počátku epidemie muselo být na JIP umístěno přes 17 700 nemocných. Část z nich se uzdravila, část zemřela.

  • Černá Hora se prohlásila za první evropskou zemi bez koronaviru

    Černohorský premiér Duško Marković dnes označil svou zemi za první evropský stát bez koronaviru. Na tiskové konferenci v Podgorici v této souvislosti mimo jiné sdělil, že počátkem června se otevřou hranice turistům ze zemí, jež splňují epidemiologická kritéria, přičemž mezi nimi jmenoval i Českou republiku.

    „Bitvu s tak zlým virem jsme vyhráli a Černá Hora se stala první zemí v Evropě bez koronaviru,“ prohlásil Marković. „A když už jsme destinace bez koronaviru, sundám si roušku,“ řekl rovněž na úvod setkání s novináři a svá slova hned naplnil.

    Úřady balkánské země se 620 000 obyvateli od začátku epidemie oznámily 324 potvrzených onemocnění nemocí covid-19, přičemž devět pacientů zemřelo.

  • Bangladéš umístil okolo 15 tisíc Rohingů do karantény

    Bangladéš umístil do karantény okolo 15 000 barmských Rohingů, kteří žijí v tamních uprchlických táborech. V zařízeních, kde se tísní téměř milion lidí, se potvrdilo už 25 případů koronaviru. S odvoláním na dnešní prohlášení bangladéšských úřadů o tom informovala agentura AFP.

    „Žádný z nakažených není ve vážném stavu. Většina z nich nemá téměř žádné příznaky. Nicméně jsme je umístili do izolace a jejich rodiny do karantény,“ citovala AFP zdravotnické úřady.

  • WHO: Africe v boji s virem pomohla i zkušenost s epidemiemi

    Afrika se během pandemie vyhnula zatím nejhoršímu i díky tomu, že má zkušenosti s bojem proti epidemiím. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Oznámil rovněž, že WHO z bezpečnostních důvodů dočasně zastavila testování léku hydroxychlorochin, který by podle některých mohl pomáhat při léčbě nemoci covid-19.

    Podle generálního ředitele WHO je Afrika nejméně postiženým kontinentem světa. V současnosti má z celosvětového počtu asi jen 1,5 procenta potvrzených případů nákazy a 0,1 procenta úmrtí s nemocí covid-19.

    Podle regionální ředitelky WHO pro Afriku Matshidiso Moetiové je počet nakažených v Africe sice podhodnocený, nikoli však výrazně. Nejhoršímu podle ní zabránilo včasné přijetí opatření proti nemoci covid-19 i pozdější příchod koronaviru do Afriky ve srovnání s jinými kontinenty.

  • Kyjev obnovil provoz metra

  • Itálie má 92 nových úmrtí v souvislosti s covid-19

    V Itálii za posledních 24 hodin přibylo 92 úmrtí v souvislosti s koronavirem, o den dříve země hlásila 50 obětí, uvedla italská civilní ochrana. Nedělní bilance kvůli technickým potížím nezahrnovala data z nejhůře postiženého regionu Lombardie. Jak poznamenala agentura Reuters, není jasné, zda nedělní úmrtí z oblasti byla přidána k dnes zveřejněné statistice.

    Počet nově nakažených vzrostl za poslední den o 300, o den dříve přitom úřady hlásily nárůst o 531 infikovaných. Celkem Itálie s více než 60 miliony obyvatel od prvního potvrzeného případu v únoru registruje 230 158 nakažených, z čehož 32 877 zemřelo.

    I přes stabilně klesající denní přírůstek zemřelých je Itálie z tohoto hlediska třetí nejhůře zasaženou zemí na světě, po Spojených státech a Británii. Co do počtu nakažených ji kromě těchto dvou zemí předstihly ještě Rusko, Španělsko a Brazílie.

  • Policie v USA stíhá muže, jenž zakašlal a řekl, že má koronavirus

    Padesátiletý muž z amerického státu New Jersey čelí stíhání za teroristickou výhrůžku poté, co schválně zakašlal na zaměstnankyni místního supermarketu a řekl jí, že je nakažen koronavirem. Informoval o tom list The New York Times. Americké ministerstvo spravedlnosti dnes také před podobným jednáním vydalo varování a vyzvalo policii a státní zástupce, aby výhrůžkám ohledně šíření viru věnovali zvláštní pozornost.

    George Falcone nakupoval v supermarketu ve městě Manalapan, když ho jedna z pracovnic požádala, aby od ní odstoupil dál, protože stojí příliš blízko. Americké úřady lidem nadále doporučují udržovat si asi dvoumetrový odstup od ostatních. New Jersey je v přepočtu na počet obyvatel druhým nejhůře zasaženým státem v USA po New Yorku.

    Podle prokuratury se následně Falcone k zaměstnankyni naklonil, zakašlal a zasmál se, načež jí řekl, že je nakažen koronavirem. Nechtěl také 40 minut prokázat svou totožnost policejnímu detektivovi, který byl v supermarketu přítomen, za což rovněž čelí obviněním. Úřady zatím neuvedly, zda se u Falconeho skutečně nákaza SARS-CoV-2 prokázala, či nikoliv. Muž nyní čelí až sedmi letům ve vězení a pokutě do výše 26 tisíc dolarů (650 tisíc korun).

  • Španělsko hlásí 50 nových úmrtí v souvislosti s koronavirem

    Španělsko dnes v souvislosti s nákazou koronavirem oznámilo dalších 50 úmrtí; denní bilance epidemie se již devět dní drží pod hranicí 100 obětí. Počet mrtvých tak vzrostl na 26 834, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje španělského ministerstva zdravotnictví.

    Podle ministerstva za uplynulých 24 hodin v zemi přibylo rovněž 132 nově nakažených a jejich celkový počet je 235 400. Jak ministerstvo dodalo, některé případy muselo prověřovat, což mohlo vést k nesrovnalostem v souvislosti se zveřejňovanou bilancí v uplynulých dnech.

  • Dánsko umožní zamilovaným setkávání přes hranice, chce ale důkazy

    Dánsko nově usnadňuje překračování hranic, dočasně uzavřených kvůli koronavirové nákaze, cizincům, kteří mají v zemi partnera. Dánská policie však bude po cestujících vyžadovat předložení důkazů o vztahu v podobě společných fotografií nebo třeba milostných dopisů, informovala dnes agentura Reuters.

    Dánsko dnes uvolnilo kontroly na hranicích se sousedními severskými zeměmi a také s Německem. Hranice by nyní neměly oddělovat páry, pokud prokážou, že jejich vztah trvá alespoň šest měsíců. Dánská policie sdělila, že dvojice se budou muset prokázat sdílenými textovými zprávami, soukromými fotografiemi nebo znalostí osobních informací o partnerovi. „Mohou si přinést fotografii nebo milostný dopis,“ řekl dánské televizi DR zástupce šéfa dánské policie Allan Dalager Clausen.

    „Uvědomuji si, že jsou to velmi intimní záležitosti, ale rozhodnutí o vpuštění partnera nakonec závisí na úsudku toho kterého policisty,“ dodal.

  • V Portugalsku rekordně přibylo mladých lidí, kteří přišli o práci

    Počet mladých Portugalců, kteří žádají o podporu v nezaměstnanosti, vzrostl v dubnu ve srovnání s loňským rokem o 52 procent. Jak vyplývá z dnes zveřejněných údajů, je to největší nárůst mezi všemi věkovými skupinami, napsala agentura Reuters. I jihoevropskou zemi zasáhla v uplynulých týdnech krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem.

  • Takhle testují na opicích vakcíny proti covid-19

    Vývoji vakcíny proti covid-19 se aktuálně věnuje už více než 100 týmů v různých koutech světa. Po přesvědčivých výsledcích na myších začali thajští vědci testovat látky na opicích.

  • Itálie hledá 60 tisíc dobrovolníků

    S postupným uvolňováním koronavirových opatření je potřeba lidem připomínat, že některá z nich stále platí. Ministr pro regiony Francesco Boccia spolu se starostou Bari Antoniem Decarem proto přišli s nápadem vytvořit skupinu 60 tisíc dobrovolníků, kteří se tohoto úkolu ujmou. Měli by to být především penzisté a nezaměstnaní, kteří na to mají čas. Lidem by však karanténní opatření měli jen připomínat, pokuty by od nich vymáhat nemohli. Zatímco někteří regionální politici nápad uvítali, jiní ho kritizují s tím, že Itálie více potřebuje profesionály, jako jsou lékaři, zdravotní sestry, učitelé apod.

  • V Nizozemsku je podezření na další přenos viru z norka na člověka

    Nizozemská vláda ohlásila druhý případ možného přenosu koronaviru z norka na člověka na farmě, kde jsou drobní savci chováni na kožešinu. Podle vládních expertů je „velmi pravděpodobné“, že se daný pracovník chovu infikoval od zvířete, mimo kožešinové farmy ale prý riziko nákazy od norka zůstává velmi malé, informovala agentura AFP.

    „Případ je velmi podobný tomu předchozímu,“ uvedla v prohlášení nizozemská ministryně zemědělství Carola Schoutenová. Už minulou středu informovala, že koronavirem se od norka zřejmě nakazil zaměstnanec farmy nedaleko Eindhovenu. Mutace viru SARS-CoV-2 v jeho organismu byla údajně geneticky podobná variantě, která se šířila mezi norky.

  • Vídeň: Hranice se sousedy včetně ČR se otevřou možná 15. června

    Hranice mezi Rakouskem, Českem, Slovenskem a Maďarskem by se mohly zcela otevřít v polovině června. Po videokonferenci se svými protějšky ze tří sousedních zemí to dnes řekl rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg, jehož citovala agentura APA. Rozhodnutí by podle něj mohli už brzy přijmout premiéři čtveřice středoevropských zemí. Šéf rakouské diplomacie zároveň naznačil, že slovenská pozice je nadále opatrná.

  • Senátor v New Yorku chce umožnit alkohol s sebou i po karanténě

    Epidemie covid-19 přinesla v New Yorku kromě tvrdých restrikcí také uvolnění regulace týkající se konzumace alkoholu, což umožnilo prodej vína či koktejlů „z okénka“ nebo rozvoz těchto nápojů k zákazníkům. Jistý newyorský senátor nyní usiluje o to, aby tato možnost barům a restauracím zůstala i po uvolnění karantény, napsala agentura Reuters. Cílem je prý pomoci strádajícímu sektoru pohostinství.

Reklama

Hlavní zprávy