Hlavní obsah

Čína zakázala hotelům v Šanghaji nabízet kartáčky a další hygienické potřeby

Ilustrační foto.

Reklama

Zákazníci šanghajských hotelů si s sebou budou muset nově přivézt téměř veškeré hygienické potřeby. Jedná se o jedno z mnoha nařízení čínské vlády, která se snaží redukovat jednorázový odpad a chránit životního prostředí. Porušení nařízení bude hotely stát 17 tisíc korun.

Článek

„Očekává se, že hosté hotelů, kteří za jednu noc zaplatí téměř 20 tisíc korun, si přinesou téměř veškeré vlastní hygienické potřeby,” řekl pro China Daily spoluautor nařízení Ku Ťien-pin. Novému nařízení od 1. července podléhají kromě hotelů také další ubytovací zařízení, ta by měla přestat také svým klientům poskytovat ponožky, župany, kleštičky na nehty či kartáč na boty.

Porušení nařízení by ubytovací služby přišlo až na 17 tisíc korun. „Je to velká změna. Doteď existovala nařízení, která říkala, co všechno hotely musejí nabízet. Toto je první regule, která zakazuje poskytovat určité produkty. Nařízení je hlavně reakcí na klimatické změny. Chceme dohnat západní země, ty se snaží snižovat negativní dopady na životní prostředí,“ doplnil Ku Ťien-pin.

Bojovat proti jednorázovému odpadu a za snahu více chránit životní prostředí se Čína snaží i dalšími obecně závaznými vyhláškami. Mezi nimi je nově i povinné třídění odpadu, jehož porušení obyvatele Šanghaje stojí téměř 650 korun, podniky pak 10 tisíc korun.

Šanghaj každý rok vyprodukuje více než 9 milionů tun odpadu a podobně jako téměř každému jinému čínskému velkoměstu doteď chyběl recyklační systém.

Čínská vláda se tento problém snažila řešit již v roce 2000, kdy vybrala osm měst včetně Šanghaje a vyzkoušela na nich pilotní městské recyklační programy, které dopadly doslova tragicky, jak uvádějí média. Nyní přišla nová vlna nařízení, která se snaží omezovat poškozování životního prostředí.

Reklama

Doporučované