Hlavní obsah

Čína zveřejnila video pohřešované tenistky. WTA to jako důkaz nestačí

Snímek videa, na němž se objevila Pcheng Šuaj.Video: AP

 

Reklama

Čínská tenistka Pcheng Šuaj se objevila jako host na tenisovém turnaji v Pekingu. Státní média zveřejnila na Twitteru video, které to má potvrdit. Tenisoví funkcionáři a hráči v posledních dnech vyjádřili obavy o její bezpečí.

Článek

Před dvěma týdny čínská tenistka Pcheng Šuaj na sociálních sítích uvedla, že ji sexuálně napadl bývalý čínský vicepremiér Čang Kao-li, se kterým ale zároveň udržovala dlouholetý vztah. Na čínské úřady nyní roste tlak, aby objasnily, zda je čínská tenistka v pořádku.

Ve videu, které v neděli zveřejnily státní Global Times, se uvádí, že se zúčastnila zahajovacího ceremoniálu finále juniorského tenisového challengeru Fila Kids. Jedná se o třetí klip, který zveřejnil tento účet na Twitteru. Na předchozích dvou videích údajně Pcheng večeří se svým trenérem a přáteli v restauraci. Informoval o tom web BBC.

Později se na sociálních sítích objevil další videoklip, na kterém Pcheng podepisuje tenisové míčky pro děti. Podle čínského média mělo jít o „způsob, jak inspirovat více dětí, aby hrály tenis“.

Podle agentury Reuters organizátoři akce také zveřejnili fotografie hráčky, na oficiálním účtu na sociální síti WeChat.

Zdá se, že nedělní záběry nijak neuklidnily obavy tenisového světa. Podle sportovních úřadů a západních představitelů nelze videa ověřit a nedokazují, že Pcheng je v pořádku a v bezpečí. I mluvčí Ženské tenisové asociace (WTA) agentuře Reuters sdělil, že nejnovější videa a fotografie nejsou „dostatečným“ důkazem o její bezpečnosti.

Ve stejném duchu se vyjádřil i předseda WTA Steve Simon. „Je sice pozitivní, že ji vidíme, ale stále není jasné, zda je svobodná a schopná se rozhodovat a jednat sama, bez nátlaku a vnějších zásahů. Toto video samo o sobě nestačí,“ uvedl Simon.

„Mám nadále obavy o zdraví a bezpečí Pcheng Šuaj a o to, že obvinění ze sexuálního napadení Čína zametá pod koberec. Jasně jsem řekl, co se musí stát,“ dodal.

WTA je podle Simona ochotna zrušit turnaje v Číně, pokud nebudou obvinění Pcheng řádně vyšetřeny. Takových turnajů se v příštím roce podle agentury AP v Číně plánovalo téměř tucet, včetně finále.

„Rozhodně jsme ochotni stáhnout naše obchody a vypořádat se se všemi komplikacemi, které s tím souvisejí,“ řekl Simon ve čtvrtečním rozhovoru pro CNN. „V dnešním světě se příliš často stává, že když se dostanete do takovýchto problémů, necháte byznys, politiku a peníze diktovat, co je správné a co ne. Tohle je větší než podnikání. Ženy je třeba respektovat a ne cenzurovat,“ dodal Simon.

Ve středu se čínská státní televize China Global Television Network (CGTN) pokusila obavy o stav čínské tenistky rozptýlit a zveřejnila na Twitteru e-mail, který podle ní Pcheng poslala Simonovi. V e-mailu, jehož autenticitu nelze ověřit, měla Pcheng uvést, že je v pořádku a že svá obvinění vůči bývalému vrcholnému představiteli komunistické strany odvolává.

Simon tehdy uvedl, že „jen těžko věří tomu, že e-mail napsala Pcheng“. „Dnešní prohlášení čínských státních médií ohledně Pcheng Šuaj jen zvyšuje mé obavy o její bezpečí. Opakovaně jsem se s ní pokoušel spojit, ale bezvýsledně. Pcheng Šuaj musí mít možnost svobodně promluvit, bez nátlaku nebo zastrašování,“ řekl ve středu Simon.

Obavy o zdraví a bezpečí bývalé světové jedničky vyjádřila řada proslulých tenisových hráčů, včetně Sereny Williamsové, Novaka Djokoviče nebo Rafaela Nadala. „Je jasné, že je to znepokojující. Doufám, že je v bezpečí,“ uvedl tenista Roger Federer.

„Cenzura není nikdy v pořádku, doufám, že Pcheng Šuaj a její rodina jsou v bezpečí a v pořádku,“ napsala na Twitter bývalá tenisová světová jednička Naomi Ósakaová a připojila hashtag #WhereIsPengShuai, který se na sociálních sítích hojně sdílí.

„Doufám, že Pcheng Šuaj bude nalezena v bezpečí a že její obvinění budou plně vyšetřena,“ uvedla na Twitteru tenisová legenda a 39násobná grandslamová vítězka Billie Jean Kingová.

Na začátku listopadu Pcheng na čínské sociální síti Weibo uvedla, že ji bývalý vicepremiér Čang Kao-li přiměl k sexuálnímu styku. Tehdejší příspěvek byl z čínského internetu ihned odstraněn, podle CNN za méně než 30 minut od jeho publikace. Screenshoty příspěvku se podle webu ze začátku hojně šířily po sociálních sítích, brzy ale byly cenzurovány také. Všechny sekce komentářů pod předchozími příspěvky Pcheng byly rovněž zrušeny.

Ve své tenisové kariéře získala Pcheng dvě grandslamové trofeje ve čtyřhře žen, první ve Wimbledonu v roce 2013 a druhou na turnaji Roland Garros v roce 2014, obě po boku Tchajwanky Sie Šu-wej. Tři turnaje vyhrála také s Češkou Andreou Hlaváčkovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované