Hlavní obsah

Čína zvyšuje dovoz i produkci masa. Hrozí zhoršení životního prostředí

Čína zvyšuje produkci i dovoz masa, to by mohlo znamenat celosvětové zvýšení emisí.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Podle věděckých studií je chov hovězího dobytka zátěží z hlediska emisí, ale i kvůli spotřebě vody, užité půdy a znehodnocení zemědělské půdy.

Článek

V Číně, která je největším producentem masa na světě, vzrůstá poptávka po hovězím mase. V posledních měsících spolu s uvolněním cel a pravidel pro čínský dovoz stoupá jeho produkce i import z celého světa. Podle odborníků by se dovoz v příštích deseti letech mohl zvýšit o 7,6 procenta.

Hovězí maso se do Číny dováží z celého světa, mezi největšími dovozci jsou Austrálie a Spojené státy, nově by se jedním z hlavních dovozců mohlo podle agentury Reuters stát například Irsko. Do importu hovězího masa zřejmě také zasáhnou sankce, které Spojené státy na Čínu ve vlnách uvalují.

Čínští rodiče navíc věří, že je hovězí maso kvůli nízkému obsahu tuku výživnější než vepřové. „Myslím, že jedení hovězího masa je dobré pro naše zdraví,“ říká Wen Wen, která hovězí maso volí jako zdroj bílkovin pro své děti.

Zvyšování produkce hovězího ale vzhledem k velikosti Číny, jejíž populace čítá téměř 1,4 miliardy lidí, pravděpodobně zvýší i emise skleníkových plynů a výskyt metanu v atmosféře.

Podle studií z roku 2014 má chov skotu zničující vliv na globální oteplování. Výzkum Oxfordské univerzity z roku 2017 navíc dokázal spojitost mezi krmením skotu čerstvou trávou a nárůstem metanu v ovzduší. Chov skotu je v porovnání s chovem ostatních zemědělských zvířat náročný i z hlediska použité vody a půdy.

Reklama

Doporučované