Hlavní obsah

Číňané kupují barmské ženy a nutí je ke sňatkům a plození dětí

Barmské ženy jsou prodávány čínským mužům.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Tisíce žen a dívek ze severní Barmy si kupují Číňané. Podle dostupných údajů se momentálně počet koupených žen vyšplhal na 7 500. Následně je nutí ke sňatku a plození dětí. Zprávu zveřejnila Deutsche Welle s odkazem na studii fakulty veřejného zdraví z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru.

Článek

Podle studie bylo v letech 2013 až 2017 prodáno zhruba 7 500 dívek a žen z konflikty zmítaného Kačjinského a Šanského státu do Číny. Dívky prodávají jejich vlastní rodiny nebo starší ve vesnicích. Pašeráci žen předají peníze rodině nevěsty. Kvůli už několik let trvajícím konfliktům na severu Barmy se ženy neodváží odporovat, uvedla Thajská asociace žen, která pomáhala s výzkumem.

„Kvůli politické nestabilitě, konfliktům a konfiskaci Barmy je bezpečí žen opravdu velkou výzvou,“ uvedla členka Thajské asociace žen, Moon Nay Li.

Studie vychází z výpovědi více než čtyř set obětí. Ty také uvedly, že některé z žen byly po porodu prodány dalšímu manželovi. Jedna z nich řekla, že byla prodána celkem třikrát a v každém případě ji donutili porodit dítě. Nevěsty bez dokumentů prodané jiným osobám, umožňují původním manželům získat náhradu nákladů. Nejmladší z dívek se prodaly za v přepočtu 336 000 korun.

Univerzita se studií snaží přesvědčit barmskou vládu, aby ukončila konflikt, přistupovala k prodaným ženám jako k obětem a ujistila se, že má každý občan doklady, díky kterým může legálně požádat o práci v Číně. Ačkoli mezi případy bylo i pár šťastných manželství, počet nechtěných svazků převládá.

Reklama

Související témata:

Doporučované