Hlavní obsah

Číňané pasou po hotelech. V hledáčku mají i slavný Pupp

Čínské investory láká ikonický karlovarský hotel.

 

Reklama

Na spadnutí je transakce, v níž chce skupina CEFC koupit vídeňský hotel Kempinski.

Článek

Je to ikona Karlových Varů. Neodmyslitelně patří k tamnímu filmovému festivalu a přitahuje i hollywoodské filmaře. Zároveň Grandhotel Pupp není zasažen úbytkem ruské klientely. To vše na něm podle informací Seznam Zpráv přitahuje čínskou investiční skupinu CEFC, která hledá další vhodnou příležitost v Česku.

„Je to určitě investice, která by zapadala do byznys plánu CEFC. Karlovy Vary obecně jsou pro Číňany zajímavé, protože hlad po podobných lokalitách mezi čínskými turisty rozhodně je. Zároveň je Pupp jediný smysluplný, protože se obejde i bez úzkého zaměření, ať na ruskou, nebo třeba čínskou klientelu,“ uvedl pod podmínkou anonymity zdroj obeznámený s plány CEFC, která je v Česku zosobněna exministrem Jaroslavem Tvrdíkem.

Zvláštní vztahy má jištěné i prezidentem Milošem Zemanem, který se včera při své návštěvě Číny sešel s předsedou představenstva skupiny Jie Ťien-mingem.

Na oficiální žádost o vyjádření skupina nereagovala.

O hotel se zajímala už před dvěma lety. Tehdy se ale brzdou obchodu staly nevyjasněné majetkové poměry. Nebylo například zřejmé, kdo drží majoritní podíl. Od té doby se situace výrazně změnila. Vloni se společnosti PND Kyresan podařilo skoupit všechny akcie hotelu a letos je prodala finanční skupině Unicapital olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka, který je mimo jiné hlavním vlastníkem banky Creditas.

To ale může být pro Číňany paradoxně překážka v koupi ikonické budovy. Hubáčkova společnost oznámila, že chce do hotelu rozsáhle investovat a zapojit jej do dalších akvizic hotelů v Evropě. Na prodej to tedy nevypadá.

Pokud ovšem CEFC přijde s podobně neodolatelnou nabídkou, jakou dala skupině CPI Radovana Vítka při koupi historické Živnobanky na pražských Příkopech, může se postoj Unicapitalu změnit.

Variantou samozřejmě je, že by česká a čínská strana spojily síly. CEFC právě aktivně vyjednává o koupi jednoho vídeňského hotelu. Pomáhat jí v tom má podle informací MF Dnes i exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Podle zjištění Seznam Zpráv je tím vyvoleným hotel Kempinski.

Reklama

Doporučované