Hlavní obsah

Číňané posílají úředníky do ujgurských rodin. Společně i spí v posteli

Foto: Profimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Čínská komunistická strana vede proti ujgurské menšině tvrdou kampaň. Ve vězeňských táborech zadržuje více než milion lidí. Úřady také posílají do ujgurských rodin muže, aby žili s ženami, jejichž manželé byli posláni do vězeňských táborů. Tito úředníci podle nové zprávy Radio Free Asia (RFA) často i spí ve společných postelích.

Článek

Od konce roku 2017 musejí Ujgurové zvát do svých domovů úředníky, kterým poskytují informace o svých životech a politických názorech. Úředníci se naopak snaží hostitele politicky indoktrinovat. V rodinách podle RFA zůstávají až šest dnů.

Podle oficiálních novin vládnoucí komunistické strany bylo ke konci září nasazeno 1,1 milionu pracovníků místní správy do obývacích pokojů, jídelen a muslimských modliteben, nemluvě o svatbách, pohřbech a dalších příležitostech intimní a soukromé nátury.

To vše se odehrává v čínském západním regionu Sin-ťiang, kde sídlí převážně muslimští turkičtí Ujgurové, kteří již dlouho brojí proti diskriminaci ze strany Chanů, největší minority v Číně i na světě.

„Vláda chce zničit poslední svobodný prostor, ve kterém si Ujgurové dokázali udržet svoji identitu,“ řekla agentuře Bloomberg etnografka z anglické Newcastle University Joanne Smith Finleyová.

Takzvaní „příbuzní“ do ujgurských rodin dojíždějí v rámci programu „Spárujte se a staňte se rodinou“. Ten je jednou z několika represivních politik zaměřených na Ujgury v regionu. Čínský režim v oblasti rovněž vybudoval rozsáhlou síť táborů, v nichž žije až 1,5 milionu Ujgurů a dalších muslimských etnických menšin. Zadrženi byli zejména kvůli obvinění z toho, že skrývají „silné náboženské názory“ a „politicky nekorektní“ myšlenky.

Čína odmítá, že by s Ujgury špatně zacházela, a dění v Sin-ťiangu označuje za své vnitřní záležitosti. O táborech hovoří jako o střediscích odborného vzdělávání, kam jsou lidé posíláni mimo jiné na politickou převýchovu v rámci boje proti extremistickým ideologiím.

„Rozvíjejí city jeden ke druhému“

„Příbuzní nám sem přicházejí každé dva měsíce. Zůstávají s přidělenými rodinami ve dne v noci," řekl pro Radio Free Asia člen komunistické strany v Kašgaru, který mluvil pod podmínkou anonymity. „Pomáhají s ideologií, přinášejí nové nápady. Mluví s nimi o životě, během hovorů si navzájem rozvíjejí city jeden ke druhému.“

Úředníci kromě společné práce a stravování dokonce spí na stejné posteli jako členové rodiny, zejména v zimě. „Normálně spí na jedné posteli jeden nebo dva lidé. Pokud je chladno, spí spolu tři," dodal.

Na otázku, zda se některé rodiny proti funkcionářům pobývajícím v jejich domovech ohradily, úředník odpověděl, že naopak. „Jsou velmi milí a nabízejí jim všechno, co mají.“ V rodinách navíc často nejsou přítomni muži, protože jsou zadržováni v táborech.

Podle Business Insideru Ujgurové, kteří proti systému „příbuzných“ protestují, nebo se s nimi ve svých domovech odmítají účastnit studijních relací, mohou čelit detenci ve vězeňském táboře.

Foto: Twitter.com/CFR_org

Mapa, která ukazuje pravděpodobné lokace „koncentračních“ táborů v Číně.

Podle organizace Human Rights Watch (HRW) program „Spárujte se a staňte se rodinou“ posílal přes 100 000 úředníků do domů Ujgurů v Sin-ťiangu každé dva měsíce.

Začátkem roku 2018 se program rozšířil a úředníci nyní v ujgurských domech tráví nejméně pět dní jednou za dva měsíce. Podle HRW „neexistuje důkaz, který by naznačoval, že rodiny mohou takové návštěvy odmítnout.“

Činnosti, které se odehrávají během návštěv, jsou podle RFA dokumentovány ve zprávách s doprovodnými fotografiemi. Ukazují život „příbuzných“ zapojených do intimních aspektů rodinného života, jako je stlaní postele nebo krmení a doučování dětí. Neexistují žádné náznaky, že by rodiny souhlasily se zveřejněním těchto obrázků online.

HRW označila domovské pobyty úředníků za příklad „hluboce invazivních praktik násilné asimilace“ a uvedla, že „nejen porušují základní práva, ale pravděpodobně také podporují a prohlubují nespokojenost v regionu“.

Milion zadržených

Napětí mezi muslimskými menšinami a chanskými Číňany podle agentury AP v posledních letech vzrostlo, což mělo za následek tvrdý zásah vlády proti nejednoznačně definovaným „extremistům“. Kvůli tomu podle odhadů odborníků a skupin pro lidská práva skončil až milion muslimů v internačních táborech.

Ujgurové říkají, že hrozba relokace do jednoho z těchto center je všudypřítomná, obzvlášť v případě, když jsou nuceni uvítat členy strany do svých domovů.

„Nemohli se ani modlit," řekl RFA 23letý Ujgur Abduzahir Yunus původem z Urumqi, hlavního města Sin-ťiangu. „Modlitba nebo jen vlastnictví koránu může ohrozit celou rodinu. Chtějí nás asimilovat. Chtějí, abychom jedli jako oni, spali jako oni a oblékali se jako oni,“ dodal.

Za čínského prezidenta Si Ťin-pchinga se ujgurské území změnilo. Oblast Sin-ťiang je nyní pokryta všudypřítomným sledováním, od ozbrojených checkpointů v ulicích po systémy bezpečnostních kamer vybavené programem na rozpoznávání obličejů. Ujgurové nyní musí žít ve strachu z vládnoucí komunistické strany i ve svých domovech.

Reklama

Doporučované