Hlavní obsah

Číňané se bojí o své investice v Zimbabwe. Namibie odmítá, že je úkrytem Mugabeho manželky

Čína má v Zimbabwe přes sto investic, kvůli politické situaci se o ně bojíVideo: AP

 

Reklama

Napjatá politická situace v Zimbabwe dělá starosti Číně. Tamější trh je totiž pro Číňany důležitý. K situaci v Zimbabwe se vyjádřila i namibijská ministryně zahraničních věcí Netumbo Nandi-Ndaitwahová. Manželka zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho měla být podle spekulací v Namibii. To ale premiérka vyvrátila.

Článek

Čínská média se bojí o osud investic a podniků v Zimbabwe. Obě země spolu mají dlouhodobě dobré ekonomické a politické vztahy a pro Čínu je tamější trh důležitý. Mezi lety 2000 a 2012 začalo v Zimbabwe působit kolem 130 čínských firem.

V minulém týdnu byl na návštěvě v Čínské lidové republice zimbabwský generál Constantine Chiwenga. Ten podle mnohých stojí za armádním převratem a současnou situací v zemi. Podle čínského ministerstva zahraničí šlo o běžnou návštěvu.

Podle ekonomických expertů problémy čínské firmy v Zimbabwe zasáhnou, nepůjde však o nic vážného. Dlouhodobé přátelství obou zemí situaci nejspíše přečká.

Namibijská ministryně zahraničí: Mugabeová u nás není

Na současný vývoj v Zimbabwe dnes reagovala i namibijská ministryně zahraničí Netumbo Nandi-Ndaitwahová. Vyvrátila spekulace o tom, že by se první dáma Zimbabwe Grace Mugabeová ukrývala právě v Namibii. „Není to pravda. Žádné takové informace nemáme. Byli jsme informováni, že první dáma a celá rodina jsou v pořádku doma,” stojí v prohlášení Nandi-Ndaitwahové.

Ohledně politické situace v sousední zemi vyjádřila obavy. „Obáváme se, že stávající situace v Zimbabwe naruší mír, stabilitu a pevnost demokracie v této zemi a celém regionu,” dodala Nandi-Ndaitwahová.

Situaci mezi rodinou Roberta Mugabeho a armádou se snaží řešit kněz Fidelis Mukonori. Ten se s Mugabem zná od 70. let minulého století. Podle agentury Reuters má být právě on moderátorem mezi oběma stranami.

Reklama

Doporučované