Hlavní obsah

Čínské pandemické repete. Nejezdí doprava, zavírají školy

Podívejte se na video z provincie Fu-ťien.Video: AP

 

Reklama

Čína se v rámci své nekompromisní zero covid politiky zaměřila na další oblast kazící celostátní statistiky. Lidé z jihovýchodní provincie Fu-ťien tak zažívají déjà vu – hromadné testování, přerušení dopravy i zavřené bary a kina.

Článek

Za pondělí statistiky provincie Fu-ťien hlásí 85 nakažených covidem-19, z čehož je drtivá většina asymptomatických případů. South China Morning Post píše, že se úřady aktuálně zaměřují na testování studentů. Nejvyšší počet nakažených eviduje Pchu-tchien, město s 2,9 milionu obyvatel, ležící jižně od Šanghaje. Několik dnů po zahájení školního roku přišel příkaz uzavřít školy. Úřady nařídily do konce týdne otestovat veškeré studenty a učitele v provincii. Vláda naléhá na urychlení očkování náctiletých.

Každý, kdo opouští město, musí mít maximálně 48 hodin starý doklad o negativním testu. Město Sia-men po nahlášení jednoho případu uzavřelo dva okresy a nemocnici.

Za poslední den Pchu-tchien potvrdil 15 případů. Další nakažení jednotlivci se objevili ve městech směrem na jih. Mezi prvními nakaženými byli právě studenti, podle státního média Global Times nákazu do školy donesl žák základní školy, jehož otec se vrátil ze Singapuru. Obyvatelům Sien-jou bylo úplně zakázáno opouštět město.

Do Pchu-tchienu v sobotu přestaly jezdit autobusy a vlaky, píše Global Times. Zavřela kina, karetní herny, tělocvičny, turistické destinace a další místa, kde se shromažďují lidé. Restaurace a supermarkety musí „přísně kontrolovat“ počty zákazníků a měřit jim teplotu. Zdravotní komise do města vyslala odborníky, aby na situaci dohlíželi.

Se šířící se variantou delta Čína agresivně blokuje každý náznak potenciálního vzniku ohniska. Minulý měsíc úřady nařídily přetestování všech 11 milionů obyvatel Wu-chanu, kde se po více než roce objevily nové případy. Za celou pandemii Čína v souvislosti s koronavirem ohlásila 4 636 úmrtí a 95 199 potvrzených případů.

Reklama

Související témata:

Doporučované