Hlavní obsah

Číňan napadl v Praze ženu s vlajkou Tibetu. Odvolací soud potvrdil, že by mohlo jít o přestupek

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Tibetské vlajky při návštěvě čínského prezidenta v Praze budily vášně.

Reklama

Odvolací soud rozhodl v případu, kdy dva Číňané napadli demonstrantku, která měla v rukou vlajku Tibetu.

Článek

Pražský městský soud potvrdil muži verdikt za tři roky starý incident z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Šlo konkrétně o případ, kdy dva občané Číny – Xunzhe Wang a Tiantian Zhao napadli demonstrantku, která protestovala proti politice čínských komunistů a měla v rukou vlajku Tibetu. Agresoři jí tibetskou vlajku i přes její odpor sebrali a hodili do řeky.

A v pondělí podle justiční databáze pražský městský soud potvrdil, že se muž nedopustil trestného činu. Ale v jeho případě by se mohlo jednat o přestupek.

„Jednalo se o neveřejné zasedání, tedy jednání pouze soudu bez účastníků. Nemohu sdělovat výsledek jednání dříve, než se ho dozví ti, jichž se jednání týká,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Muž už dříve u soudu odmítl, že by porušil zákon. Případ popsal tak, že šlo zjevně o zkratkovité jednání iniciované vypjatou emoční atmosférou.

„Tibetská vlajka pro občany Čínské lidové republiky představuje symbol rozbití jejich státu a budí značné emoce,“ prohlásil podle dokumentů k případu v té době čínský student.

Přehmaty při ochraně čínského prezidenta přiznal po letech i ministr vnitra.Video: Hanuš Hanslík

Verdikt nad druhou obžalovanou – Tiantian Zhao – soud odročil na polovinu října. Obvodní soud pro Prahu 7 v jejím případě rozhodl, že ani ona se nedopustila trestného činu.

Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, o jakou vlajku se Číňanka s demonstrantkou přetahovala. Jestli o tibetskou nebo českou, kterou prý měla podle svědků obžalovaná také u sebe.

Soudy se musely případem znovu zabývat poté, co kauzu loni zvrátil Nejvyšší soud. Ten řekl, že by mohlo jít v tomto případě o trestný čin loupeže. Soud si ale dovolil projevit jiný názor.

Reklama

Doporučované