Hlavní obsah

Číňanům dochází trpělivost. Covidová opatření narážejí na odpor

Foto: Profimedia.cz

Čína v rámci takzvané strategie nulové tolerance zpřísňuje protiepidemická opatření, země plošně testuje desítky milionů lidí.

Reklama

Čína nadále přitvrzuje v boji proti pandemii. Vláda chce dostat situaci pod kontrolu před konáním zimních olympijských her v Pekingu. V zemi ale kvůli přísným uzávěrám roste frustrace a strach místních obyvatel.

Článek

Brzy uplynou dva roky od nahlášení prvního případu nákazy covidem-19. Čína, kde se onemocnění začalo šířit nejdříve, od té doby patří mezi pandemické premianty.

S blížícími se zimními olympijskými hrami v Pekingu ale stoupá nervozita a vláda v rámci takzvané strategie nulové tolerance zpřísňuje protiepidemická opatření, píše deník The Guardian.

Zvolená strategie tvoří ostrý kontrast mezi Čínou a většinou západních zemí. Od loňského roku země eviduje méně než 100 000 případů nákazy a 4634 obětí. Pro srovnání Spojené státy ve stejném období zaznamenaly 46 milionů případů nákazy a přes 740 tisíc úmrtí, Velká Británie téměř 9 milionů nakažených a 140 tisíc úmrtí, Česká republika přes 1,75 milionu nakažených a více než 30 tisíc obětí. Čína ale opakovaně čelí kritice ze zkreslování statistik.

Zatímco západní země se pomalu začínají vracet k normálu, Čína naopak zažívá opačný trend. Kvůli nižším desítkám nových případů nákazy znovu dochází k uzavírání hranic jednotlivých provincií, místním uzávěrám nebo plošnému testování desítek milionů lidí. Čínští občané žijící v zahraničí často čelí nepříjemné realitě, kdy ke zrušení jejich letů do vlasti dochází na poslední chvíli.

Velký zásah do svého fungování zažívají dopravci po celé zemi. Ve čtvrtek například dostal vysokorychlostní vlak ze Šanghaje příkaz zastavit ještě před příjezdem do Pekingu poté, co byl jeden ze členů personálu dotrasován jako blízký kontakt pacienta s covidem-19. Všech 211 cestujících na palubě vlaku následně zamířilo do karantény.

Analytici a zdravotní experti se ale začínají ptát, jak dlouho bude podobný postup ještě možné udržovat. Do pátku se během posledního většího výskytu nákazy variantou delta za méně než týden nakazilo více než 300 lidí ve dvanácti provinciích včetně hlavního města Pekingu. Ohnisko nákazy je podle úřadů provincie Vnitřní Mongolsko, kde od tohoto týdne probíhá hromadné testování, většina regionu je v uzávěře a je zde výrazně omezená doprava.

„Takové scény se v posledních měsících staly normou,“ řekl agentuře Reuters Jen-čung Chuang z Rady pro zahraniční vztahy v New Yorku. „Časem to ale bude čím dál těžší. Náklady jsou stále vyšší a výnosy se rychle snižují,“ dodal Jen-čung Chuang.

Mezi obyvateli, na které uzávěry dopadají nejtvrději, podle zpravodajských agentur roste frustrace. Jeden z obyvatel Pekingu zahraničním reportérům řekl, že se do každodenního života lidí vrátil strach a lidé začínají „panikařit“. „Všude je nějaký zákaz včetně zákazu stravování nebo lockdown. Je už příliš těžké i jen normálně jíst,“ řekl další z obyvatel čínské metropole.

Frustrace panuje ve Vnitřním Mongolsku, odkud na sociálních sítích přibývá příspěvků turistů, kteří zůstali v oblasti uvězněni. V sobotu podle deníku The Guardian jeden vedoucí zájezdu uvedl, že jeho skupina je v regionu uvázlá už šest dní a některým starším účastníkům docházejí léky. Podle dalšího zaměstnance cestovní kanceláře někteří členové jeho zájezdu mají příznaky covidu-19, poblíž izolace ale není žádné lékařské zařízení.

Úřady se podle odborníků obávají zhoršující se životní úrovně obyvatel. „Lidé trpí, zejména značná část těch, kteří mají nízký nebo středně vysoký příjem,“ řekl Guardianu ředitel centra pro globální zdraví Oregonské státní univerzity profesor Čchun-chu-ej Čch'. „Nemohou to vydržet. Omezení jejich mobility a ekonomické aktivity ještě více zhorší jejich živobytí,“ dodal odborník.

„Jako kdekoli jinde na světě jsme svědky toho, že lidé žijí v této pandemii téměř dva roky a všude pozorujeme pandemickou únavu. To jistě ovlivňuje i Číňany,“ řekl Čchun-chu-ej Čch'. Současná stiuace je druhým velkým případem šíření vysoce nakažlivé varianty delta v tomto roce. První případ údajně vyvolal sociální nepokoje ve městě Jang-čou kvůli neschopnosti vlády dodávat jídlo obyvatelům, kteří byli tři týdny v uzávěře, informuje list The Diplomat.

Počátek má aktuální nárůst počtu nakažených podle úřadů 16. října, kdy se nákaza projevila u výletní skupiny plně očkovaných seniorů ze Šanghaje. Minulou neděli pak čínské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že ze 133 nových případů nákazy jich je hned 106 spojeno s třinácti turistickými skupinami. Vysoký nárůst počtu nakažených hlásí podle CNN třetina všech čínských provincií.

Kvůli aktuální situaci chtějí některé čínské regiony ještě zvýšit proočkovanost své populace. Podle serveru South China Morning Post chtějí úřady nejméně pěti čínských provincií zavést povinné očkování pro děti ve věku od tří do jedenácti let. Konkrétně má jít o provincie Chu-pej, Fu-ťien, Chaj-nan a jednotlivá města v provinciích Če-ťiang a Chu-nan.

Reklama

Související témata:

Doporučované