Hlavní obsah

„Cinknuté Brno.“ Stoka ukazuje, jak úplatky sžírají českou společnost

Foto: Tomáš Svoboda

Jiří Švachula podle obžaloby vytvořil zločineckou organizaci, která skrze radnici Brna-středu vybírala milionové úplatky.

Reklama

Do korupce v centru Brna byli podle obžaloby zapojení velcí stavebníci i desítky drobných řemeslníků. Podílet se na „úplatkářském letadle“ odmítlo jen minimum z nich.

Článek

Ve stínu koronavirové horečky Krajský soud v Brně začal rozkrývat jeden z největších případů za poslední dekádu. Organizovaná skupina vedená bývalým politikem ANO Jiřím Švachulou podle policie za pět let stvořila rozvětvenou korupční chobotnici. Ovlivnila zakázky za půl miliardy korun a na úplatcích si rozdělila nejméně 47 milionů korun.

Přestože na veřejnost už dříve pronikaly zkazky o předávání obálek a „cinknutých“ zakázkách, teprve úvodní tři dny - a svědectví obžalovaných - odhalují, že korupční mašinerie ve druhém největším městě dosáhla obřích rozměrů.

Vtáhli se do ní vlivní politici, jejich úředníci, velké stavební firmy i drobní živnostníci. Stovky lidí, kteří se na uplácení podíleli nebo o něm minimálně věděli. „Dávat patnáct procent odmítli asi dva nebo tři řemeslníci,“ popsal v úterý jeden z obžalovaných Petr Kosmák. Pracoval jako technický náměstek na správě nemovitostí městské části Brno-střed. Organizace měla na starosti 300 bytových domů, které byly často v dezolátním stavu a potřebovaly stovky větších i menších rekonstrukcí. Městská část na drobné opravy dávala 4-5 milionů za měsíc. „Z vedení městské části byl tlak na co největší investice,“ potvrdil u soudu bývalý šéf investičního odboru Petr Liškutin (dříve ANO). Také on podle obžaloby patřil do zločinecké skupiny.

Kosmák a jeho podřízení u řemeslníků zajišťovali všemožné opravy topení, výmalby či elektrikářské práce. Jak Kosmák u soudu potvrdil, domluvil se s „kurýrem“ Pavlem Ovčarčinem, který měl ve skupině předávat neveřejné informace i peníze, a také s tehdejším místostarostou Švachulou. Od živnostníků pak vybíral úplatky. Členové skupiny jim podle výpovědí říkali „provize“ pro městskou část.

Tuhle větev Stoky, v níž je obžalovaných 26 lidí z různých řemeslnických činností, policie a státní zastupitelství dál řeší. Pokud doputuje před soud, bude to nejdřív za několik měsíců. Skupina podle detektivů ovlivnila zakázky za 130 milionů a na úplatcích si nechala okolo 20 milionů.

Kosmák potvrdil, že od řemeslnických firem inkasoval 15procentní všimné. „Dvě procenta jsem si nechal, zbytek posílal dál,“ uvedl. U soudu dosvědčil, že od poloviny roku 2016 nosil peníze do Švachulovy vinotéky. Bývalý politik vinu popírá.

O kauzu se zajímá také protikorupční aktivista Ondřej Závodský. „Je až neuvěřitelné, že se systém podařilo rozkrýt do nejnižších částek, aby se ukázalo, jak je česká společnost korupcí, dnešní terminologií, promořená. Jestliže existuje takové chobotnice, která jde od stamilionových věcí až po natěračské práce, běžně to jen tak někdo nerozkryje, protože na něm všichni participují. Jsou potřeba lidé, co se tomu postaví,“ okomentoval dosavadní zjištění.

Nad rozsahem aféry se pozastavil také šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. „Je to příklad totální prohnilosti komunální sféry,“ uvedl. Stoka podle něj ukazuje, že spousta lidí stále považuje úplatky za běžný standard. „Nadávají na špatné politiky, ale jedou v tom i firmy a podnikatelé,“ dodal.

Městskou část Brno-střed před soudem zastupuje advokát Radek Ondruš. Kosmáka podrobil dlouhé sérii dotazů. „Co víte o živnostníkovi J. N.?“ tázal se.

„Ano, truhlářské práce. Přistoupil na platby patnácti procent a peníze mi předával jeho syn,“ odvětil Kosmák.

„15 procent činilo 984 tisíc korun?“ pokračoval Ondruš. „Nemohu potvrdit ani vyvrátit,“ reagoval s tím, že si přesné částky neevidoval.

Kdo je kdo v kauze Stoka

Jiří Švachula - bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-středu. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Vinu u soudu popřel.

Petr Liškutin - bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-středu, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na ovlivňování zakázek. Před soudem přiznal přijetí jednoho 70tisícového úplatku.

Saman El-Talabani - brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-středu i jinde.

Pavel Ovčarčin - podnikatel, který působil jako „pošťák“ - předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Lubomír Smolka - podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy Kros-stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Petr Kosmák - bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslnických prací a výběr firem. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Petr Kalášek - podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Ivan Trunečka - podnikatel. Jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka - Jiří. Také jej policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Jiří Hos - vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví dalších obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek a dostával za to provize. Vinu u soudu popřel.

Michal Unzeitig - podnikatel, který měl předat 70tisícový úplatek Liškutinovi. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Luboš Krejčí - podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

Kros-stav, UNO - stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinknutých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

V sadě dotazů u soudu se jen střídaly statisícové či milionové částky a profese. Malíři, elektrikáři, topenáři, zahradníci a další. Ti všichni - v době stavebního boomu - podle Kosmáka přistoupili na „speciální“ podmínky od členů radnice. Jen Kosmákovi takto zůstalo 3,5 milionu korun. Část úplatků měl schovaných doma v kuchyňské lince, část později odnesl na policii sám.

Rozsah sítě od „velkých ryb“ až po malé živnostníky překvapil i státního zástupce Radka Mezlíka, který případ dozoruje. „Bylo pro mě zarážející, že skupina podle těch zjištění usilovala o nasazení korupčního prostředí ve všech sférách, ve kterých působila. Od nejnižších zakázek v počtech tisíců až po řízení v hodnotě desítek milionů. Překvapilo mě, kolik bezúhonných živnostníků bylo ochotných na toto přistoupit,“ sdělil.

Podle Závodského se česká společnost z korupčních praktik vymaňuje jen pozvolna. „V Brně je Stoka krok zpátky. Třeba někteří lidé kolem bývalého primátora Petra Vokřála mohli být slušní, ale vidíme, jak dopadli. Ale není to jen brněnský problém. Je to standardní systém z mnoha radnic přenesený už z devadesátých let. Politici si jej předávají z generace na generaci,“ je přesvědčený Závodský.

Výpovědi obžalovaných i svědků naznačují, že propracovaný výběr spřátelených firem a řemeslníků dosahoval dál do minulosti. Nemuselo tedy jít jen o dobu 2014-2019, z níž se dotyční zpovídají. Třeba šéf investičního odboru Liškutin přiznal přijetí 70tisícového úplatku od podnikatele Michala Unzeitiga. „Už předtím se ke mně donesla informace, že se dává provize pět až deset procent. Jsem v oboru 30 let, nebyla to pro mě novinka,“ řekl podnikatel ve středu senátu.

A podobně mluvil Liškutin. „Také jsem to slyšel, neslo se to už v době, kdy jsem na šéfa odboru nastoupil,“ vzpomněl na rok 2015.

V „úplatkářském“ letadlu se mohly vyměnit jen politické strany a některé figury výběrčích. Konkrétní důkazy ale zatím chybějí. „Když se změní barva na radnici, tak se často jen přehodí výhybky penězovodů a jede se stejně. Radnice často fungují jako podnikatelský záměr. Dám dva miliony do kampaně a zároveň vím, že si ve volebním období nakradu mnohonásobně víc,“ řekl Závodský.

Zároveň připomíná, že stále chybí novinky v protikorupčních opatřeních, které Babišův kabinet avizoval v programovém prohlášení. „Důkazem, že jde očišťování společnosti pomalu, je, že vláda zákon o whistleblowingu sabotuje. Potřebujeme ochranu oznamovatelů, kteří korupci rozkryjí zevnitř, a další opatření,“ dodal Závodský.

Mezlík doufá, že brněnská Stoka pomůže. „Věřím, že toto veřejné projednání může mít očistný efekt. Minimálně osobám, které se budou podobného jednání dopouštět. Ti lidé si nemohou být jisti, že jejich jednání nebude odhaleno a nebudou potrestáni,“ doplnil státní zástupce.

Korupční aféra měla také zásadní vliv na ANO, které se profilovalo jako protikorupční hnutí. Babiš v důsledku Stoky nechal zrušit brněnskou buňku s 200 členy. Nyní se obnovuje. „Ten případ politicky ukazuje, že ANO je velmi tradiční strana,“ doplnil Ondráčka.

Reklama

Doporučované