Hlavní obsah

Čínou se šíří strach a hoaxy. Nechápu, co se tu přes noc stalo, říká český student

Foto: Profimedia.cz

V ulicích Su-čou, které od Wu-chanu leží přibližně 700 kilometrů, probíhají dezinfekční práce.

Reklama

Rostoucí počet nakažených, uzavřená milionová města, znepokojení lidé a ve vzduchu kromě řádícího koronaviru spousta nezodpovězených otázek. Nejistota kolem skutečného rozsahu nemoci si vybírá svou daň v podobě šíření konspiračních teorií. Dopady pociťují i zahraniční studenti na čínských univerzitách mimo Wu-chan. Jeden z nich pro Seznam Zprávy popsal současnou situaci na univerzitě v Su-čou.

Článek

Na univerzitě v Su-čou studuje sedmadvacetiletý Matěj Ž.. Patří mezi ty, kteří na sociálních sítích vyzývají své rodiny a přátele v Česku, aby zachovali klid a vybírali si, jaké informace z médií budou přijímat.

Obavy od víkendu ale pociťuje i on. Univerzitní kampus, kde v současnosti žije, vydal prohlášení o jeho uzavření. Kontroly pak zasáhly i do studentského života.

„V neděli se objevilo oznámení, že se kampus do 23. února uzavírá pro studenty, kteří jsou momentálně mimo Su-čou,“ uvedl Matěj pro Seznam Zprávy. Zahraniční studenti přitom využívají vánočního a zkouškového období, aby navštívili své rodiny a vycestovali z Číny. Mnozí se na cestu teprve chystají. Další semestr začíná první týden v březnu.

Den předtím bylo přitom vše v normálu a nálada v kampusu vyhrocená nebyla.

„Ti, co se vrátili v sobotu, se bez problémů na své pokoje dostali. Vyvolalo to obrovský rozruch. Polovina lidí zpanikařila,další část včetně personálu vlastně pořádně neví, co pro ně oznámení konkrétně znamená,“ vysvětluje Čech.

Chaotická opatření v kampusu

„Přítelkyně se v neděli večer vrátila z Šanghaje a nechtěli ji pustit na koleje. Několik hodin jsme řešili, jestli vůbec bude mít kde spát, nakonec jsme se dozvěděli o speciálně zřízené kanceláři, která zařizuje zdravotní testy,“ dodal český student a přidal i popis „školní nemocnice“.

„Školní nemocnice tady nezáří modernou, je to malá místnost, kde je jedna sestra, která měří teplotu a na základě toho doktorka rozhodne, jestli člověk může spát na kolejích nebo ne. Absolutně nechápu, co se tu přes noc stalo.“ Stejně tak byli překvapení studenti, kteří se do školy vrátili po vydání nařízení. „Nikde nebylo specifikováno, že to někoho po příjezdu čeká, všichni byli dost nepříjemně překvapeni.“

Studenti, kteří se vrátili z cest, museli absolvovat prohlídku. „Zapsali se na seznam těch, kteří se pohybovali mimo kampus. Následovala krátká prohlídka, jestli je nic nebolí a změřili jim teplotu,“ vysvětluje.

Dodává, že přijaté opatření ale v podstatě postrádá smysl. Naráží tak na fakt, že virus je infekční i v inkubační době.

„Jen den předtím tudy procházeli lidé, kteří se vraceli z cest. Nemuseli absolvovat žádné testy a na své koleje se dostali bez problémů. Po vydání nařízení s platností od neděle je najednou všechno vzhůru nohama.“

Přijaté opatření ale není neprůstřelné a pravděpodobně stojí a padá na přístupu a informovanosti lidí.

„Polovina lidí netuší, která bije, druhá půlka šílí a dodržuje zákaz do posledního znaku. Nařízení sice vyšlo a hned v neděli jsme si zažili plno problémů, abychom přítelkyni dostali na koleje. Ale potom, co ji vrátný poslal nechat si změřit teplotu, ho ani nezajímalo potvrzení o tom, že je v pořádku. Stačilo mu říct, že jsme oukej a pustil nás dovnitř. Nemají v popisu práce zjišťovat víc.“

„Hlavním posláním té výstrahy je, aby si lidi nekupovali letenky a vrátili se až po 23. únoru. Někteří dostali návrh, že pokud nebudou moct letenky stornovat, můžou přijet, ale musí zkontaktovat speciální úřad, takže očekáváme jednak zmatky a jednak další prodlužování doby, kdy bude kampus uzavřen. Někteří měli v plánu během února ještě odletět domů a pořádně neví, co teda dělat. Úplně jednoznačné informace jsme nedostali,“ popsal student pro Seznam Zprávy.

Vláda chybu přiznává

Nespokojenost lidí žijících v Číně s nedostatečným poskytováním informací ze strany vlády potvrdil i starosta Wu-chanu Čou Sien-wang. V pondělí pro CNN řekl, že lidé „nejsou spokojení“ s postupem vlády při informování o šíření koronaviru. Přiznal, že ne všechno „bylo sděleno včas a informace nebyly podávány dostatečně účinně“.

Starosta vysvětlil, že podle čínského zákona týkajícího se infekčních onemocnění musí místní vláda nejdřív podat hlášení národnímu zdravotnickému oddělení a k vydání prohlášení musí získat oprávnění od Státní rady.

„Doufám, že všichni pochopí, že v případě infekčního onemocnění jdou informace speciálními kanály a mají být zveřejňovány v souladu se zákonem,“ řekl a dodal, že za „bezprecedentní“ uzavření města přebírá zodpovědnost.

Únik z laboratoře, pomsta z Ameriky

Panika přiživována nedůvěrou v otevřenost čínské strany dává prostor konspiračním teoriím. Jejich šíření probíhá i v rámci České republiky, v daleko větším měřítku se s nimi ale potýkají samotní Číňané, zejména mladí.

Baštou takových zpráv je sociální platforma WeChat, připodobitelná k WhatsAppu a částečně i Facebooku.

„Číňané panikaří a dělají situaci horší tím, že šíří poplašné zprávy. Podle mě to jsou z drtivé většiny hoaxy,“ uvedl Matěj, který se stal svědkem konverzací v několika takových skupinách. Podle něj lidé tápou a hledají náznaky pravdy, cokoli, čeho by se mohli chytit a udělat si obrázek o reálné situaci v jejich zemi.

Jednou z takových nejrozšířenějších zpráv je informace o původu koronaviru. V některých skupinách mají jasno – virus do Číny dostali Američané. Rychlostí světla se šíří i aktualizované informace o počtu mrtvých. Podle wechatových skupin je jich už 100 tisíc. Na druhou stranu tyto teorie našly viníka i v rámci Číny, virus dle některých unikl z laboratoře přímo ve Wu-chanu, kde mělo probíhat testování nových virů.

Foto: WeChat

„Nevycházejte z domu mezi 4:00 a 4:30 zítra ráno, vláda naplánovala čištění vzduchu antiseptickou kapalinou. Prosím, řekněte si to mezi sebou.“

„Jednou z posledních takových zpráv, které jsem zaznamenal, bylo, že v Šanghaji bude probíhat chemické čištění vzduchu a lidé proto nemají vůbec vylézat ven,“ řekl Matěj.

„Souvisí to s tím, že se přestávají šířit aktuální informace ze strany čínské vlády. Všechno se řeší v duchu ‚bojujeme s virem, všichni naši zaměstnanci dělají vše, co můžou, pro blaho lidu a Číny‘. Možná je to tím, že skutečně nemají nové informace, kromě aktualizovaných počtů nakažených a mrtvých.“

„Nemáme vymyté mozky. Pomozte nám!“

Ne všechny příspěvky zůstávají za zdmi uzavřených skupin. O víkendu se na Youtube objevila zpověď mladého muže žijícího ve Wu-chanu. Značně protivládní a emočně silnou výpověď, kdy muž žádá o pomoc a přimlouvá se za svou generaci, už zhlédly statisíce lidí.

„Člověk, kterého postihl infarkt nebo záchvat, si pomoc nezavolá, protože linky jsou obsazené. Do nemocnice se nedostanete, protože nejezdí veřejná doprava. Kdo má auto, nevyhrál, prý jsou zavřené i benzinové pumpy. Máte podezření na onemocnění, a když už se dostanete do nemocnice, dlouhé hodiny čekáte v infekčním prostředí, nebo sami infekční jste a nakazíte ostatní. Nemocnice jsou narvané, doktoři vám jen řeknou, ať se zapíšete a čekáte. Nejsou léky,“ říká muž ve videu a naznačuje, že čínská vláda nedělá pro zastavení šíření nemoci dostatek.

„Čínská vláda tohle silně nezvládá. Den před uzavřením Wu-chanu lidé ani nenosili masky, byli v ulicích, hráli mahjong a povídali si. A já se ptám: Co, k čertu, dělá vedení města a tajemník výboru strany? Provinční vláda nemá žádné informace, které by mohla předat? Jestliže ale informace z první ruky mají, ptám se, proč je nepředávají svým občanům? Proč během jejich tiskové konference nevyzvali lidi, aby si okamžitě masky nasadili? Nemám pravdu, jsou tyhle úvahy nelogické?“

„Až 23. ledna, kdy se město uzavřelo, jsme se dostali k několika letáčkům. Druhý třetí den lidi začali nosit masky. Není to o tom, že by lidé nechtěli přijímat preventivní opatření. Oni ty informace ani nemají.“

+8

Na konci videa muž apeloval na zbytek světa. „Nemáme vymyté mozky, nejsme pitomci. My sakra víme, co je tahle země zač. Jen s tím nemůžeme nic dělat,“ řekl a přidal výzvu Číňanům žijícím v zahraničí, aby pomohli. „Nechci peníze. Chci vytvořit tlak na vládu, která se sebrala a schovala někde v zapomenutém Qing Hai a tváří se, že rozdává instrukce pro boj s pandemií.

Riskuju, že mě zavřou, ale my jsme opravdu bezmocní. Ne všichni z nás mají vymyté mozky. Taky chceme žít v demokracii a svobodě.“

Reklama

Související témata:

Doporučované