Hlavní obsah

Čínská armáda úspěšně otestovala svou novou stealth stíhačku

Cvičení nové stealth stíhačky proběhlo nad Tichým oceánem.Video: Reuters

 

Reklama

Pátá generace čínských stíhaček typu stealth s označením J-20 ve středu úspěšně zahájila první ostrý test nad oceánem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi CCTV. Test provedený nad Tichým oceánem zahrnoval zpozorování nepřítele a jeho zničení, oslabení obranyschopnosti protivníka a destrukci námořních cílů.

Článek

J-20 je první stíhačkou s technologií stealth z produkce některého z asijských států, která byla zařazena do provozu. První let proběhl už v roce 2011, oficiálně ale byla představena až na China International Aviation & Aerospace Exhibition v roce 2016. Ačkoliv je stále ve fázi vývoje, některé z prototypů už čínská lidová osvobozenecká armáda zařadila do své výzbroje a v omezené míře je i využívá.

Dle plánů má být letoun vybaven raketami vzduch-vzduch krátkého a dlouhého doletu v kombinaci s protiletadlovými střelami krátkého doletu typu PL-10 a místem pro jednu z čínských naváděných bomb typu LS. Podle pozorovatelů tvar nosu a těla připomíná americkou stíhačku F-22, čemuž by odpovídala jak délka, která činí 20,4 metru s rozpětím křídel 13,5 metru (pro porovnání, F-22 je dlouhá 19,55 metru a rozpětí křídel se zastavilo na 13,1 metrech). Dvojice motorů pak má být typ WS-10G z produkce čínské firmy Shenyang o síle 87, resp. 140 kilonewtonů se zapnutým přídavným spalováním.

Reklama

Související témata:

Doporučované