Hlavní obsah

Čínská armáda zařadila nový „neviditelný" stíhací letoun J-20 do aktivních sil

Čínská armáda zařadila nový „neviditelný" stíhací letoun J-20 do aktivních sil.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Čína poprvé předvedla letoun stealth páté generace loni v listopadu na přehlídce ve městě Ču-chaj v jihočínské provincii Kuang-tung.

Článek

Nový stíhací letoun J-20, který Čína představila loni v listopadu na přehlídce v Ču-chaji, je nyní v aktivních silách armády. Jedná se o stroje páté generace, které jsou vybaveny vlastností stealth, díky níž je radary cizích armád zachytí jen velmi obtížně.

Tyto „neviditelné” stíhačky testuje Čína už od ledna 2011. Jejich výrobu zahájila jako odpověď na americký stroj F-22 Raptor, který má podobné vlastnosti.

Kromě toho Čína vyvíjí další nové modely letounů - stíhačky F-31, ty ale budou sloužit zejména pro export. Jsou rovněž vybaveny vlastností stealth.

Nové neviditelné letouny se přidaly k téměř třítisícové letecké síle Číny. To ji ve velikosti letectva řadí na třetí místo za první Spojené státy americké a druhé Rusko. Peking ale zatím neprozradil, kolika novými stroji armádu posílil.

Letos čínská vláda navyšuje armádní rozpočet o sedm procent. Je to nejméně od roku 2010, od osmdesátých let minulého století byly nárůsty mnohem vyšší, až 18 procent ročně. Přesto se okolní země obávají zvyšování čínských výdajů na armádu, a to především kvůli velkému zájmu Číny o teritoria ve Východočínském a Jihočínském moři. Mocnost ale odmítá, že by spory chtěla řešit vojenskými silami.

Čína navyšuje výdaje na armádu.Video: Josef Mačí

Reklama

Související témata:

Doporučované