Hlavní obsah

Čínská centrální banka zlevnila kvůli koronaviru peníze

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čínská centrální banka poprvé po třech měsících snížila základní úrokovou sazbu, aby podpořila domácí ekonomiku zasaženou epidemií koronaviru. Roční primární úvěrová sazba, od které se odvíjí úrokové sazby, za které komerční banky poskytují úvěry domácnostem a podnikům, se sníží na 4,05 procenta z 4,15 procenta, oznámila banka.

Článek

Rozhodnutí se všeobecně očekávalo a akciové trhy s ním počítaly jako s hotovou věcí. V pondělí čínská centrální banka snížila střednědobou úvěrovou sazbu a investoři věří, že úřady ve střednědobém výhledu přijdou s dalším uvolněním měnové politiky a fiskálními stimuly, aby pomohly menším podnikům.

Epidemie onemocnění způsobeného novým koronavirem ohrozila globální dodavatelské řetězce a narušila podnikání a výrobu v Číně. Přiměla tak úřady v posledních týdnech přijít s řadou politických opatření, která by zmírnila negativní dopady na ekonomický růst.

Centrální banka také na počátku tohoto měsíce poskytla měnovým trhům 1,7 bilionu jüanů (5,6 bilionu Kč), tedy zhruba dvě procenta hrubého domácího produktu, protože očekává, že menší firmy budou mít problémy s navýšením kapitálu.

Druhou největší ekonomiku světa již nyní trápí nejslabší růst za téměř tři desetiletí kvůli obchodní válce se Spojenými státy. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že meziroční tempo růstu v prvním čtvrtletí by mohlo zpomalit na 4,5 procenta ze šesti procent ve čtvrtém čtvrtletí. Někteří varují, že růst by mohl být ještě nižší, blízko tří procent.

Ekonom Capital Economics Julian Evans-Pritchard uvedl, že zmírnění měnové politiky je pro malé firmy, které tvoří důležitou část ekonomiky, slabou pomocí. „I když je pravděpodobné další snížení v příštích týdnech, samo o sobě to nezmění osud milionů malých firem, které trpí kvůli epidemii koronaviru. Průzkumy ukazují, že třetině těchto firem může v příštích dvou týdnech dojít hotovost, pokud se aktivita nedostane do běžného stavu,“ dodal.

Reklama

Doporučované