Hlavní obsah

Čínská média našla spřízněnou duši. V Jiřím Paroubkovi

Foto: Profimedia.cz

Jiří Paroubek.

Reklama

Čínská média se uprostřed mezinárodních roztržek kvůli dění v Sin-ťiangu chytají podpory v davu na západ od Číny. Našla ji i v české kotlině – v bývalém premiérovi Jiřím Paroubkovi.

Článek

Stále více a více zemí ze Západu chápe, že tvrzení o genocidě Ujgurů v Sin-ťiangu jsou jen lži a zvěsti, napsalo v úterý čínské médium China Daily. Čína dle textu našla pochopení nejen v Saúdské Arábii a v Íránu, ale také v České republice.

„Rostoucí počet zemí se připojuje k čínským diplomatům a obyčejným lidem proti útoku některých západních zemí na Čínu v otázkách lidských práv a požadují zastavení politických zásahů, jejichž cílem je frustrovat rozvojové země,“ stojí v článku China Daily, který dále doporučuje, aby „zahraniční reportéři přestali podléhat šíření zvěstí a lží o Sin-ťiangu a mediální agentury začaly rozlišovat fakta od propagandy a seznámily se s realitou“.

Těmto „lžím“ nepodléhá Jiří Paroubek, bývalý předseda vlády, jehož blogový článek s názvem „Populární téma západního mainstreamu: Ujguři“ posloužil čínskému médiu jako podpůrný hlas ze Západu.

„Jiří Paroubek uvedl, že za poslední čtyři roky nedošlo v Sin-ťiangu k žádným teroristickým útokům, což přispívá k sociálnímu a hospodářskému rozvoji. Dodal, že velkého pokroku bylo rovněž dosaženo v oblasti vzdělávání a gramotnosti v regionu,“ cituje Paroubkův text China Daily.

Sám autor textu pro Seznam Zprávy potvrdil, že použitá slova skutečně pocházejí z jeho hlavy. „Napsal jsem o tom článek a z toho převzali citaci,“ uvedl. Na dotaz, zda je s Čínskou komunistickou stranou v kontaktu, odpověděl, že jde o příležitostný kontakt.

„Nemůžu říct, že nejsem v kontaktu s čínskou stranou, čas od času se obrátím na čínskou ambasádu, aby mi poslali nějaká tisková prohlášení, když mě něco zajímá, třeba k čínským vakcínám. Takže to ano, ale ten kontakt je příležitostný,“ uvedl Paroubek. Data, která mu posloužila k sepsání článku na jeho blogu, prý pocházejí z „mezinárodních zdrojů“.

„Z mezinárodních zdrojů jsem si opatřil podklady a nevidím žádný důvod, abych mluvil o nějaké genocidě národa, když jeho příslušníci dokážou za deset let přibýt o čtvrtinu, tak tvrzení o genocidě je směšné,“ zmínil a dodal, že způsob, jakým China Daily využilo jeho slova, je jen „jejich věc“. „Já jen píšu články a oni to využili, to je jejich právo. Jestliže mi nedávají prostor česká média, včetně vás, tak mi dávají prostor média zahraniční.“

Foto: Profimedia.cz

Bývalý předseda vlády České republiky Jiří Paroubek přednáší 18. listopadu 2019 na „Mezinárodním fóru: Význam čínské sociální správy pro svět“ v Chu-čou ve východočínské provincii Če-ťiang.

Na svém blogu Jiří Paroubek dál zmiňuje, že zmínky o existenci převýchovných táborů „někteří novináři mainstreamu na Západě využili k novinářské zkratce, jinak řečeno ke lhaní a fantazírování. Po volbách amerického prezidenta se bývalý ministr zahraničí USA (tehdy již na odchodu) Mike Pompeo nechal slyšet, že v Sin-ťiangu dochází k údajné ‚genocidě ujgurské populace‘. Čínská strana to pochopitelně považuje za lež. Možná že by se novináři, ale také evropští politici, kteří budou chtít hovořit či psát na toto téma, měli zabývat tvrdými fakty.“

Dále nezdrojovaná „tvrdá data“ dle Paroubka odporují pojmu genocida – Ujgurů v autonomní oblasti dle nich přibývá.

„Tedy, pokud by bylo pravdou, že významná část Ujgurů by se nacházela v koncentračních táborech a byla systematicky ničena. Realita je trochu jiná, vlastně hodně jiná. Mezi lety 2010–2018 vzrostl počet Ujgurů v AO z 10,2 milionu obyvatel na 12,7 milionu obyvatel. Tedy, jedná se o růst obyvatel této národnosti o cca 2,5 milionu, respektive o 25 %,“ píše na blogu.

Podle Paroubka je důkazem o rostoucí populaci Ujgurů i tvrzení z Wikipedie, podle kterého v roce 2010 Ujgurové netvořili ani polovinu populace a vzhledem ke zvýšené porodnosti se jejich podíl přiblížil k polovině. „Samozřejmě že notoričtí sinožrouti budou hovořit o manipulaci s čísly a s kdoví čím ještě. Takhle to ovšem jednoznačně vypadá, že s čísly manipuloval, anebo spíše s konsekvencemi z nich vyplývajícími, americký ministr zahraničí,“ napsal Paroubek.

Opomíjí už fakt, že původních obyvatel v Sin-ťiangu bývalo silně přes 90 procent, dokud do oblasti nezačala Čínská komunistická strana za Mao Ce-tunga v rámci tzv. sinizace vysílat hanské etnikum. V posledních letech se tak původní majoritní etnikum stalo přísně hlídanou menšinou ve svém vlastním domově. Za pozitivní pak Paroubek považuje i eliminování teroristických útoků. „To je jistě velmi pozitivní věc a dobré pro společenské klima v AO Sin-ťiang,“ dodává.

O panujícím společenském klimatu v Sin-ťiangu si můžete přečíst například v tomto článku:

„Tábory prošel milion až dva lidí, podle některých i tři miliony. Většina z těch, kteří v táborech byli v letech 2017 až 2020, je buď ve vězení, v továrnách, nebo v pracovních táborech, nebo ve svých vesnicích a městech pod velice přísným dohledem, takřka v domácím vězení,“ popsal v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy dánský vědec Rune Steenberg, který přímo v oblasti několik let působil.

Za prohřešek hodný zadržení v táboře se považuje víra, nošení šátku, plnovous, návštěvy mešit, posílání peněz příbuzným do zahraničí, cestování, mnohdy stačí ale jen podezření, že se dotyčný ke spáchání jednoho z obsáhlého seznamu přestupků chystá.

Definici genocidy formuluje „Úmluva o zabránění a trestání zločinů genocidia“ přijatá jednomyslně Valným shromážděním OSN roku 1948.

Úmluva genocidou rozumí kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:

a) usmrcení příslušníků takové skupiny;

b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;

c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení;

d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;

e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.

Naplnění skutkové podstaty genocidy v Sin-ťiangu nedávno na základě přezkumu dostupných informací potvrdila skupina nezávislých odborníků a uznávaných expertů v oblasti mezinárodního práva, antropologů a odborníků na rozvojovou pomoc, bývalých politiků a členů poradních orgánů OSN.

Kvůli rostoucím důkazům o genocidě či etnocidě, nucené sterilizaci žen, snaze vymýtit kulturu Ujgurů, znásilňování a mučení v oněch „převýchovných“ táborech nedávno uvalila sankce na Čínu také Evropská unie, Spojené státy či Velká Británie.

Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v polovině března projednal situaci Ujgurů a přijal usnesení, v němž žádá vládu, aby se připojila k dalším demokratickým zemím. Do rétoriky čínské strany se však mnohem více hodil příspěvek na blogu bývalého premiéra Jiřího Paroubka.

Reklama

Doporučované