Hlavní obsah

Čínská města se opět uzavírají. Mezi nakaženými je většina naočkovaných

Podívejte se na záběry z čínských měst, kde se ve velkém vrací k testování, lockdownům a přísným pravidlům.Video: AP

 

Reklama

Wu-chan přišel o svou nálepku „covid-free“ města. Zhoršující se situace nutí úřady znovu přitvrzovat – zavřely školy i celé městské části, lidé opět doplňují zásoby potravin a děsí se opakování loňského scénáře.

Článek

Po dlouhých „čistých“ měsících jdou čínské statistiky nakažených opět nahoru. Sedm nových případů donutilo úřady zahájit masové testování všech 11 milionů obyvatel Wu-chanu, metropole, kde se nový koronavirus v roce 2019 objevil poprvé. Jde o první případy lokálního přenosu nákazy po více než roce a Wu-chan tak přišel o svou nálepku „covid-free“ zóny. S několika desítkami nových případů se potýkají i další velká čínská města.

Kromě hromadného testování se místní vláda rozhodla uzavřít celé městské oblasti i školy. Studenti se tak opět vrací k domácí výuce a vláda se snaží uspíšit očkování žáků i učitelů. Podle státního média Global Times jsou místní z přísné reakce vlády nadšení.

„Dal bych palec nahoru za rychlou reakci vlády na toto vypuknutí, šlo o velmi rychlou a efektivní akci,“ řekl v úterý listu Luo Ning, obyvatel Wu-chanu. Poznamenal, že loňská situace vyvolala v lidech trauma, které je nyní nutí chránit se a jednat zodpovědně. „Věřím, že nám toto malé vzplanutí nezpůsobí příliš mnoho potíží, ale je lepší být opatrný.“

„Co se týče takových situací, jsou wuchanští ostražití. Stanice metra jsou teď úplně prázdné, jako kdyby lidé najednou zmizeli,“ popsal pro Global Times místní obyvatel Čchen. V metru nově platí přísnější pravidla – povinné nošení roušek, měření tělesné teploty a kontrola QR kódů. Některé stanice dočasně zavřely.

„Někteří mí sousedé začali přes noc doplňovat zásoby jídla, já ale ne. Možná trochu přeháníme, ale je lepší být opatrný. Někteří z nás se bojí, že se situace vymkne kontrole. Jiní zase věří, že situaci pod kontrolou máme, ale raději se vyhýbají pobytu venku,“ řekl místní Siao. Zásoby raději doplnil i Čchen, ale dodal, že „to tentokrát snad tak dramatické nebude“.

Čína v současné době zaznamenává jedno z nejvýraznějších šíření nákazy za několik měsíců, za deset dní detekovala 300 případů. Ty se objevily v 15 čínských provinciích. Vláda tak znovu najela na techniku hromadného testování a lockdownů.

Míra očkování v Číně dosahuje téměř 60 procent a patří k nejvyšším na světě. Obavy z možného zhoršení situace přiživuje také fakt, že většina nakažených z východočínského Nankingu byla plně naočkovaná. S vážným průběhem se však potýkají jen čtyři procenta infikovaných, uvedl na brífinku Kuo Jan-chung z Národní zdravotní komise. Nedávné studie o účinnosti vakcíny Sinovac vůči variantě delta referuje o 68 procentech.

Předchozí dny ve Wu-chanu přibývalo nakažených po desítkách, uvedla Národní zdravotnická komise. Do té doby se Číně na svém území dařilo držet virus pod kontrolou. Mezi Číňany se však rozlily obavy v momentě, kdy se na letišti v Nankingu objevil nakažený zaměstnanec. Úřady tak třikrát otestovaly 9,2 milionu obyvatel Nankingu a uvalily lockdown na stovky tisíc lidí.

Během víkendu se pak pozornost stočila na populární turistickou destinaci Čang-ťia-ťie v provincii Chu-nan. Nakažení cestující z Nankingu měli nedávno navštívit právě toto chunanské město. Zdravotnické úřady za epicentrum označily místní divadlo a nyní se snaží vytrasovat asi pět tisíc lidí, kteří se v daný moment zúčastnili představení a poté odcestovali domů.

„Čang-ťia-ťie se nyní stalo ‚ground zero‘ nového šíření epidemie v Číně,“ řekl novinářům Čung Nan-šan, hlavní čínský expert na respirační onemocnění.

Nákaza zasáhla také Peking. Čínské hlavní město se pomalu začíná chystat na zimní olympijské hry a dělá vše pro to, aby dokázalo, že událost v ohrožení není. Už v minulých týdnech novináři absolvovali prohlídku sportovišť v Čang-ťia-kchou, kde se budou konat skoky na lyžích a snowboardové disciplíny. Organizátoři prozatím neoznámili, jaká pravidla budou platit pro sportovce, ani zda povolí přítomnost diváků.

Reklama

Související témata:

Doporučované