Hlavní obsah

Čínská odpověď na Trumpa. Peking zavádí nová cla na auta, ropu, letadla

Foto: Shutterstock.com

Čína uvalila dodatečná cla na dovoz amerického zboží.

Reklama

Čína oznámila, že zatíží dovoz amerických vozů novou sazbou 25 procent.

Článek

Jedno z bolavých míst globální ekonomiky není zdaleka vyléčeno.

Čína oznámila, že od poloviny prosince zavede nová cla na dovoz americké ropy, automobilů a dalšího zboží. Na automobily nasadí sazbu 25 procent, na ropu 5 procent.

Odvetná čínská cla mají zasáhnout americké zboží v hodnotě 75 miliard dolarů.

Tím, že načasovala spuštění části nových cel až na 15. prosinec, dává ale Čína čas na případná jednání s Donaldem Trumpem o vzájemném obchodu. Totéž učinil nedávno americký prezident: až na prosinec odložil platnost nových amerických cel na čínský dovoz.

Ačkoliv se čínský tah čekal – jen se nevědělo, kdy přesně oznámení Pekingu přijde – reakce trhů je prudká. Ropa například skokově zlevnila o dvě a půl procenta.

Oslabuje i jüan vůči dolaru.

Americko-čínská obchodní válka patří k faktorům, které všichni zmiňují jako velké riziko, že svět upadne do globální recese. V kombinaci se zpomalujícími největšími ekonomikami světa nebo například s tvrdým brexitem tvoří celní bariéry stavěné Trumpem a Čínou smrtící koktejl pro světový obchod.

Čína a Spojené státy jsou dvě největší ekonomiky světa.

Trump na počátku srpna oznámil, že Spojené státy od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Později Úřad amerického obchodního zmocněnce oznámil, že u některého zboží bude zavedení cla odloženo na 15. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované