Hlavní obsah

Čínská propaganda vytvořila anime s Marxem. Je z něj pohledný rebelující teenager

V Číně vytvořili propagandistické video o Karlu Marxovi.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

„Marx nebyl jen velký myslitel, jak vědí z učebnic, ale také zapálený, romantický a rebelující teenager," říká autor komiksu.

Článek

Sedmidílný animovaný seriál Vůdce o Karlu Marxovi bude mít v pondělí premiéru na největším čínském streamingovém serveru Bilibili. Hlavní postava má ale podle CNN jen málo společného s vousatým německým filozofem, jak si Marxe člověk ze Západu obvykle představí. Místo toho je zobrazen jako elegantní, vysoký mladík s ostře řezanými rysy, hnědými vlnitými vlasy a modrýma očima. „Vše, co dělám, činím pro masy chudých celého světa,“ hlásá v seriálu hlubokým hlasem čínsky na pozadí pompézní vážné hudby.

Animovanou řadu produkovalo propagandistické oddělení Komunistické ligy mládeže spolu s úřadem pro výzkum a rozvoj marxistické teorie čínské komunistické strany. Děj se odehrává v letech 1818 až 1883 a zahrnuje i období, kdy Marx vydal svá nejznámější díla – Komunistický manifest, Osmnáctý brumaire Ludvíka Bonaparta a první svazek Kapitálu.

Oficiální trailer představuje mladého Marxe a jeho budoucí ženu Jenny von Westphalenovou, jak si hrají jako děti. Propagační obrázky jej zase ukazují šedovlasého, ale stále elegantního, s plnovousem a stejně šviháckým Bedřichem Engelsem po boku.

Už před uvedením prvního dílu se na trhu objevila řada vedlejších produktů, například komiks, divadelní hry vycházející z animované předlohy a dokonce i emodži Marxe a Engelse.

V komiksu „se mladí čtenáři dozvědí, že Marx nebyl jen velký myslitel, jak vědí z učebnic, ale také zapálený, romantický a rebelující teenager“, uvedl v čínském vládním listu The Global Times autor komiksu Wu Jün-čchin. CNN poznamenala, že trailer mlčí o některých základních principech marxismu, jako je třídní boj, a spíše má blíže k ideologii, kterou razí současný čínský prezident Si Ťin-pching.

Reklama

Související témata:

Doporučované