Hlavní obsah

Čínská reportérka obrátila oči v sloup v živém vysílání. Cenzura zasáhla

Čínská novinářka vzbudila rozruch na sociálních sítích. Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Novinářka svým opovržlivým výrazem strhla lavinu reakcí na sociálních sítích, kde její video sdílí miliony lidí. Reagovala na dotaz své kolegyně na tiskové konferenci po zasedání čínského parlamentu.

Článek

Čínská reportérka vyjádřila opovržení a nesouhlas se svou kolegyní na tiskové konferenci při každoročním zasedání čínského parlamentu. Novinářka Liang Siang-i ze Šanghaje obrátila oči v sloup a záběry jejího výrazu získaly obrovskou popularitu a sdílí je celý internet.

Reportérka reagovala na otázku své kolegyně adresovanou jednomu z ministrů po zasedání čínského parlamentu. Dotaz se týkal státního dozoru nad majetkem a předcházel mu asi čtyřicetivteřinový monolog. Podle informací The Guardian to byla typická servilní otázka pro tiskové konference. Položila ji novinářka Čang Chuej-ťün, která má podle The Guardian zjevné vazby na čínskou vládu. Jejím úkolem bylo údajně vyzpovídat ministra ohledně jednoho z projektů čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Opovržlivý výraz Liang Siang-i  zachytily kamery při živém vysílání státní televize. Jméno novinářky se stalo jedním z nejvyhledávanějších výrazů na Twitteru. „Ta žena vedle mě se chovala jako idiot,” řekla prý později novinářka.

Jediný záběr může ale pro reportérku mít dohru. Její popularita se nelíbí čínským cenzorům. Ti vydali zákaz zmiňovat se v médiích o incidentu a nařídili smazat ze sítě všechna videa zachycující reportérčin výraz. „Vše, co bylo doposud zveřejněno, musí být smazáno. Bez výjimky žádné webové stránky nesmí incident zmiňovat,” stálo v cenzorním prohlášení.

Reklama

Doporučované