Hlavní obsah

Čínská tenistka obvinila bývalého vicepremiéra ze sexuálního obtěžování

Foto: Profimedia.cz

Čínská tenistka Pcheng Šuaj na tenisovém turnaji v Pekingu.

Reklama

Čínská tenistka a bývalá světová jednička ve čtyřhře Pcheng Šuaj veřejně obvinila někdejšího čínského vicepremiéra Čanga Kao-liho ze sexuálního obtěžování. Podle příspěvku na sociální síti Weibo ji přiměl k sexuálnímu styku.

Článek

V příspěvku na čínské sociální síti Weibo čínská tenisová hvězda Pcheng Šuaj uvedla, že ji bývalý vicepremiér Čang Kao-li přiměl k sexuálnímu styku. Podle BBC je to poprvé, co bylo takové obvinění vzneseno proti jednomu z vysoce postavených čínských politických představitelů.

„Vím, že někdo vašeho významného postavení, vicepremiére Čang Kao-li, řekne, že se nebojí,“ napsala Pcheng ve svém příspěvku. „Ale i kdyby to byl jen úder oblázkem do kamene nebo můra útočící na plamen a usilující o sebezničení, řeknu o vás pravdu.“

Pcheng napsala, že ji Čang Kao-li k sexuálnímu styku poprvé donutil poté, co navštívila jeho dům, aby si zahrála tenis. „To odpoledne jsem nedala souhlas a nemohla jsem přestat plakat,“ napsala.

Pcheng ve svém příspěvku uvedla, že s bývalým vicepremiérem měla první sexuální styk před více než deseti lety, kdy Čang působil jako šéf komunistické strany v Tianjinu, pobřežním městě jihovýchodně od Pekingu. Čang s tenistkou však podle příspěvku přerušil kontakt poté, co byl povýšen do stálého výboru politbyra v Pekingu.

Pětatřicetiletá Pcheng připustila, že nebude schopna svá tvrzení doložit důkazy. „Nemám žádné důkazy a nebylo možné zanechat žádné důkazy… Vždycky jste se báli, že přinesu něco jako diktafon, abych nahrála důkazy nebo něco podobného… Neexistuje žádný zvukový záznam, žádný videozáznam, pouze můj pokřivený, ale velmi reálný zážitek.“

Příspěvek čínské tenistky byl z čínského internetu ihned odstraněn, podle CNN za méně než 30 minut od jeho publikace. Screenshoty příspěvku se podle webu ze začátku hojně šířily po sociálních sítích, brzy ale byly cenzurovány také. Všechny sekce komentářů pod předchozími příspěvky Pcheng byly také zrušeny.

Vyhledávání jména Pcheng, a dokonce i slova „tenis“ bylo na jedné z nejpoužívanějších sociálních sítí v zemi Weibo dočasně zablokováno, což podle webu The New York Times (NYT) odráží mimořádnou citlivost, s jakou se v Číně diskutuje o pochybeních stranických vůdců. Na čínském webu Douban, který se podobá českému ČSFD, byla zablokována stránka korejského romantického televizního pořadu „Premiér a já“. Uživatelé v sekci recenzí totiž o obviněních diskutovali.

Vzděláním ekonom, 75letý Čang Kao-li, podle NYT prošel řadou stranických a vládních funkcí. Působil jako guvernér pobřežní provincie Šan-tung a poté jako tajemník strany v Tchien-ťinu, přístavním městě na úrovni provincie u Bohajského moře.

V letech 2013 až 2018 byl jako vicepremiér jedním ze sedmi členů stálého výboru politbyra, v jehož čele tehdy stejně jako nyní stál čínský prezident Si Ťin-pching. Na obvinění bývalý vicepremiér dosud nereagoval.

Ve své tenisové kariéře získala Pcheng dvě grandslamové trofeje ve čtyřhře žen, první ve Wimbledonu v roce 2013 a druhou na turnaji Roland Garros v roce 2014, obě po boku Tchajwanky Sie Šu-wej. Tři turnaje vyhrála také s Češkou Andreou Hlaváčkovou.

Příspěvek tenisové hvězdy na sociálních sítích je nejnovější událostí v sérii významných případů MeToo v Číně. Populární televizní moderátorka Čou Siao-süan podle CNN v roce 2018 na internetu obvinila z podobných provinění jinou televizní osobnost Ču Ťüna.

Text se tehdy stal virálním a přiměl mnoho dalších lidí v Číně, aby se přihlásili se svými vlastními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním. Ču všechna tvrzení popřel. Ačkoli Čou zahájila proti údajnému predátorovi právní kroky, případ byl v září zamítnut. Čínské soudy takové případy projednávají jen zřídka a země teprve nedávno přijala právní předpisy, které sexuální obtěžování jasně definují, napsal web BBC.

Reklama

Doporučované