Hlavní obsah

Čínská vláda chce zakročit proti droze, která ročně zabíjí desítky tisíc Američanů. Podle médií jde o smířlivé gesto

Čínská vláda si posvítí na fentanyl, drogu, která v Americe ročně zabíjí desítky tisíc lidí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přes 18 tisíc – tolik lidí připravila minulý rok ve Spojených státech o život látka zvaná fentanyl. Jde o extrémně silný, syntetický opiát, který lidé užívají nejen jako lék na silné bolesti, ale i drogu. Čínská vláda se rozhodla fentanyl přísněji regulovat. Jde tak na ruku Spojeným státům, které se kvůli nástupu této drogy potýkají s krizí.

Článek

V Číně začne od 1. května platit nová přísnější regulace. Vztahovat se bude na všechny látky ze skupiny fentanylu. Čínská vláda se tak snaží znemožnit možným výrobcům této drogy, aby vymýšleli nové deriváty fentanylu a obcházeli tak zákon. „Pevně věříme, že zákazem všech derivátů chemické látky fentanyl kompletně vykryjeme mezery, které umožňují lidem porušujícím zákon, aby jednoduše změnili pár atomů a vyhnuli se tak trestu,“ řekl v pondělí novinářům Liou Jüe-ťin, viceprezident Čínské národní komise pro kontrolu narkotik.

Podle amerického zpravodajského serveru CNN Čína přísnější regulací vychází vstříc Spojeným státům. Jejich prezident Donald Trump dlouhodobě tvrdí, že většina této extrémně silné syntetické drogy se na americký trh dostává právě z Číny. Peking to ale popírá s tím, že za drogovou krizi si Spojené státy mohou samy.

Podle CNN Čína přísnější regulací vychází vstříc Spojeným státům. Americký prezident Donald Trump dlouhodobě tvrdí, že většina této extrémně silné syntetické drogy se na americký trh dostává právě z Číny. Peking to popírá s tím, že za drogovou krizi si Spojené státy mohou samy.

Podle adiktologů je fentanyl 30krát až 50krát účinnější než heroin. Ten byl ve Spojených státech ještě donedávna tou nejsmrtelnější drogou. Od roku 2016 ale toto smutné prvenství patří právě fentanylu. Informace vychází z dat, které zveřejňuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Podle tohoto institutu hraje fentanyl roli v každém čtvrtém případě předávkování. Před dvěma lety šlo téměř o jeden ze tří případů. Média přitom upozorňují na to, že ještě v roce 2011 byl fentanyl spíše vzácně užívanou drogou – týkaly se ho pouze 4 procenta případů předávkování se.

Fentanyl v Česku

„V posledních letech odhadujeme přes dva tisíce uživatelů opioidních analgetik – jsou mezi nimi morfinové preparáty, kodeinové preparáty a také fentanyl,“ řekl Seznamu vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. „Fentanyl uniká nejen z léčby – uživatelé si jej shánějí mezi známými nebo pacienty, kteří jsou léčeni pro bolest – ale také jinými způsoby. Někteří uživatelé třeba vybírají použité fentanylové náplasti z odpadu,“ dodává.

Stejně jako ve Spojených státech, i v Česku uživatelů fentanylu přibývá. „V posledních letech došlo k významnému nárůstu, ještě třeba před pěti lety jsme uživatele opioidních analgetik ani neodhadovali, protože jich je strašně málo,“ uvedl Mravčík. Zdůraznil ale, že i přes rostoucí počet jsou uživatelé fentanylu stále minoritní skupinou. Je jich dvakrát méně než uživatelů heroinu a čtyřikrát méně než uživatelů bupnenorfinu. Ten je v Česku dlouhodobě tím nejužívánějším opiátem.

Reklama

Doporučované