Hlavní obsah

Čínská vláda některým křesťanům zakazovala slavit Vánoce

Čínská vláda zakázala Vánoce.Video: Facebook.com/Pray for Early Rain Covenant Church

 

Reklama

Čínská policie na začátku prosince uzavřela jeden z velkých protestantských kostelů. Podle informací uváděných na jeho stránkách je zhruba 700 jeho členů pronásledováno.

Článek

V komunistické Číně narůstá počet křesťanů a to se nelíbí komunistické straně, píše CNN. Proto byla na Štědrý večer v několika městech zakázána propagace vánočních svátků včetně vánočních ozdob. Místo toho vyzvala čínská vláda k návratu k tradiční čínské kultuře, píše Guardian.

Devátého prosince čínská vláda zadržela více než 100 protestantů z města Čcheng-tu provincie S’-čchuan při razii v kostele Early Rain Covenant, který následně zapečetila. Podle svědků policisté sebrali Bible a další náboženské knihy, počítače a jiné materiály. Kromě toho zatkli pastora Wang I i jeho manželku, které obvinili z podněcování ke státnímu převratu.

Za to jim hrozí až patnáct let vězení. Další zadržení podle The New York Times vykazovali známky mučení, podle fotografií měli na těle modřiny, kromě toho měli i vytrhané vlasy. Čínská policie dále sleduje zhruba 700 dalších členů protestantské církve, uvádí Early Rain Covenant.

Early Rain Covenant je za poslední rok pouze jedním z mnoha uzavřených kostelů v Číně. Čína oficiálně povoluje pět náboženství: čínský buddhismus, islám, křesťanství, protestantství a taoismus. Všechna z pěti zmíněných náboženství podléhají kontrole ze strany čínské vlády, která rozhoduje i o tom, kde může být postaveno modlitební místo.

Oficiálně ateističtí obyvatelé země s největší populací na světě zažívají křesťanský boom, podle předpokladů by se mohla Čína do dvaceti let stát zemí s největším počtem křesťanů. V zemi je podle americké nevládní organizace Freedom House až 92 milionů křesťanů.

Kromě křesťanů Čína v posledním roce zakročila i proti menšině Ujgurů, kteří vyznávají muslimskou víru. Ti jsou posíláni do převýchovných táborů, kde se mají zaměřit více na zájmy komunistické strany. V roce 1999 Čína pronásledovala vyznavače hnutí Falun Gong, kteří měli mít miliony následovníků. Podle CNN jsou křesťané i muslimové v Číně pronásledováni i kvůli svému propojení se zahraničními státy.

Reklama

Doporučované