Hlavní obsah

Čínské déjà vu: Udělejte si zásoby, doporučily úřady. Lidé zpanikařili

Foto: Profimedia.cz

Lidé ještě pamatují panické nákupy na začátku pandemie v roce 2020. Snímek z Hongkongu.

Reklama

Honba Číny za vymýcením covidu-19 dosáhla úrovně, kdy jsou děti kvůli nakaženému drženy ve škole přes noc. Když ministerstvo uvedlo, aby si lidé „začali dělat zásoby“, vypukla proto panika. Důvodem varování ale nemusí být covid.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V pondělí večer na webu čínského ministerstva obchodu přistálo prosté oznámení: Udělejte si zásoby potravin a denních potřeb. Chybějící kontext ministerského doporučení v Číňanech po přečtení probudil znepokojivé vzpomínky na začátek pandemie. A tak znovu naběhli do supermarketů a začali nakupovat vše, co by mohli v případě nouze citelně postrádat – od toaletního papíru po konzervované potraviny, uvádějí uživatelé sociálních sítí.

Kromě zhoršující se pandemické situace tentokrát k nákupní panice přispívají i faktory, které ji povyšují na novou úroveň. Kvůli extrémnímu počasí ceny potravin prudce rostou, k problémům se zásobováním přispívají i uzavřené hranice. Ministerstvo obchodu tak bez dalšího kontextu apelovalo na úřady, aby stabilizovaly ceny, a na rodiny, aby „se zásobily určitým množstvím věcí denní potřeby a pro nouzové situace“.

Způsob oznámení ministerstva dal prostor spekulacím. Teorie obviňující ze zvyšujících cen konflikt s Tchaj-wanem si na sociálních sítích vysloužila 18 milionů sdílení. „Jakmile se tato zpráva objevila, všichni staří lidé v mém okolí zpanikařili a začali nakupovat,“ uvedl jeden z uživatelů sociální sítě Weibo.

Státní média se tuto paniku snaží všemožně usměrnit. Ču Siao-liang, vysoce postavený úředník ministerstva obchodu, pro CCTV uvedl, že „zásoby denních potřeb jsou všude dostatečné“. Ani on ale důvody upozornění ministerstva neobjasnil. Podle některých médií jsou obdobná doporučení v týdnech před státními svátky běžná. Deník People’s Daily ho ale připisuje přírodním katastrofám, nárůstu cen zeleniny a přibývání případů nákazy.

Státem podporované médium The Economic Daily varovalo obyvatele před „přehnaným fantazírováním“. Na druhou stranu dodalo, že směrnice souvisí s covidovou situací a má zajistit, aby se lidé zásobili pro případ lockdownu.

Ve škole i Disneylandu

Variantou delta se nakazilo nejméně 500 lidí v 16 z 31 čínských provincií. Úřady zavedly lokální lockdowny, zastavily pohyb a cestování a zahájily hromadná testování. V neděli zůstalo 34 tisíc lidí zavřených za branami Disneylandu v Šanghaji, který o den dříve navštívila žena pozitivní na covid. Před odjezdem ze zábavního parku rovnou do povinné domácí izolace museli všichni návštěvníci podstoupit testy.

Ve středu médii proběhla zpráva o uzavření čínské základní školy kvůli pozitivně testovanému učiteli. Žákům bylo zakázáno opustit budovu. Před školou se mezitím začali seskupovat nervózní rodiče, kteří první zprávy o stavu svých dětí dostali až kolem půlnoci. Dětem ve věku sedm až 12 let bylo údajně řečeno, aby ve škole zůstaly přes noc, dokud nebudou výsledky definitivní.

Podle místního webu Jimu News ředitel školy před rodiče předstoupil kolem 23:30 místního času a oznámil, že některé děti budou muset do karantény. Požádal rodiče, aby zabalili dětem oblečení a připravili je na noc ve škole.

A tak i přes ujištění, že je zásob dostatek pro všechny a nic neočekávaného nehrozí, zůstávají Číňané skeptičtí. Jeden z uživatelů Weibo poznamenal, že mu aktuální situace silně připomíná začátek pandemie v roce 2020, kdy byl vyhlášen rozsáhlý lockdown, aniž by mu předcházelo doporučení vytvořit si potravinové zásoby. „Je to poprvé, co bylo takové varování vydáno. Trochu se bojím,“ napsal. „Tohle rozhodně není běžná připomínka,“ uvedl další. „Připomenutí, že máme hromadit zásoby, nevyhnutelně způsobí nestabilitu nabídky a poptávky na trhu, kolísání cen a vyvolá paniku mezi některými lidmi… Je velmi pravděpodobné, že půjde o zvláštní situaci.“

Minulý měsíc zničilo extrémní počasí úrodu v největší čínské zeleninové oblasti Šan-tung, což ohrozilo snahy dostatečně se zásobit před svátky lunárního nového roku, které připadají na začátek příštího roku.

Více než dvojnásobek oproti říjnu zaplatí Číňané za okurky, špenát a brokolici. Špenát je dražší než některé kusy vepřového masa, uvádí index cen zeleniny v Šou-kuangu, obchodním centru v Šan-tungu.

Ministerstvo obchodu ve svém doporučení uvedlo, aby místní úřady v dostatečném předstihu začaly nakupovat snadno skladovatelnou zeleninu a posílily sítě nouzových dodávek. Informace o cenách a nabídce a poptávce po komoditách by měly být zveřejňovány včas, aby se stabilizovala očekávání lidí, dodalo.

Reklama

Doporučované