Hlavní obsah

Čínské děti po nocích skládají pro Amazon digitální asistentku Alexu

Foto: Flickr.com/Kin Cheung

Dodavatel Amazonu porušuje čínské zákony – zaměstnává nezletilé, které nutí pracovat v noci.

Reklama

Společnost Foxconn nelegálně zaměstnává stovky čínských dětí, které při nočních směnách pro společnost Amazon vyrábějí chytrý přístroj Alexa. Děti v náročných podmínkách pracují kvůli splnění výrobních cílů, uvádí to britský server The Guardian s odkazem na nově uniklé dokumenty.

Článek

Na základě rozhovorů se zaměstnanci a podle informací z uniklých dokumentů dodavatele Amazonu firmy Foxconn vyplývá, že děti musely pracovat přesčasy dlouho do noci. Taková výroba inteligentních reproduktorů je ale čínskými zákony zakázána.

Teenagery pro práci ve firmě navrhla střední či vysoká škola v oblasti čínského města Cheng-jang. Podle uniklých informací byly pak děti nazýváni jako „stážisté“ a jejich učitelé byli za jejich vykonanou práci placeni. Údajně měli také za úkol žáky povzbuzovat, aby souhlasili s prací přes noc.

Podle uniklých dokumentů jsou některé děti vyrábějící přístroje Alexa Echo a Echo Dot nuceny pracovat po dobu dvou měsíců. A to z důvodu doplnění počtu zaměstnanců v době velké výrobní produkce. Dodavatel Amazonu měl zaměstnávat za těchto podmínek až tisíc dětí ve věku 16 až 18 let.

Čínské továrny sice mohou zaměstnávat děti starší 16 let, nesmějí ale pracovat přesčas nebo v noci.

Společnost Foxconn nelegální zaměstnávání studentů připustila. Uvedla také, že situaci okamžitě napraví. „Zdvojnásobili jsme dohled nad programem a sledování stáží s každou příslušnou partnerskou školou, abychom zajistili, že stážistům za žádných okolností nebude umožněno pracovat přesčas nebo v noci,“ uvedla firma v oficiálním prohlášení.

Zároveň ale Foxconn obhajuje zaměstnávání školáků s tím, že „poskytuje studentům, již podle zákona mohou pracovat, příležitost získat praktické pracovní zkušenosti a odbornou přípravu v řadě oblastí, které je podpoří při hledání zaměstnání po ukončení studia“.

Mluvčí Amazonu, jemuž šéfuje jeden z nejbohatších lidí světa Jeff Bezos, uvedl, že společnost nebude tolerovat porušení kodexu pro dodavatele.

„Pokud zjistíme porušení, podnikneme příslušné kroky, včetně vyžádání okamžitých nápravných opatření,“ řekl mluvčí s tím, že případ aktivně řeší.

„Neměla jsem na výběr“

Po zveřejnění uniklých dokumentů hovořili výzkumníci a novináři také se samotnými žáky. Sedmnáctiletá Siao Fangová podle Guardianu nastoupila do továrny s tím, že bude pracovat osm hodin denně pět dní v týdnu. Brzy se to ale změnilo na desetihodinové směny a přibyl ještě jeden pracovní den.

„Zkoušela jsem říct manažerovi, že nechci pracovat přesčasy. Ale on na problém upozornil učitele, který mi řekl, že pokud nebudu pracovat víc hodin, nedostanu stáž ve Foxconnu a to ovlivní moji maturitu a žádosti o školní stipendium, “ popsala Fangová. „Neměla jsem na výběr, musela jsem vydržet,“ dodala dívka.

Podobný případ s porušováním čínských zákonů v továrnách byl zveřejněn už loni. Právě firma Foxconn tehdy nelegálně zaměstnávala více pracovníků z agentur, než zákony povolovaly. Firma se tak snažila pokrýt náročné měsíce bez toho, aniž by musela nabírat nové stálé zaměstance.

Foxconn se podílí také na výrobě chytrých telefonů od společnosti Apple.

Reklama

Související témata:

Doporučované