Hlavní obsah

Čínské drony mohou v USA krást citlivá data uživatelů, varuje americké ministerstvo

USA varují před špionáží čínských dronů.Video: Filip Kalčák, Youtube.com

 

Reklama

Drony vyrobené v Číně a dodávané do Spojených států amerických mohou posílat do svých domovských továren citlivá data uživatelů. Upozornění vydalo Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických.

Článek

V minulém týdnu umístil americký prezident Donald Trump na černou listinu čínskou firmu Huawei. Krátce poté přichází další akt nedůvěry Spojených států vůči čínským firmám. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických vydalo upozornění před možnou špionáží čínských dronů na americkém území. Informoval o tom web britského deníku The Independent.

Ministerstvo varovalo, že drony vyrobené v Číně mohou v USA sbírat citlivá data a posílat je zpět do domovských továren. Zcizená data pak mohou být zneužita čínskou vládou. „Vláda Spojených států má silné obavy, že americká data, která technologický produkt dostane na území autoritářského státu, ve kterém k nim mají neomezený přístup tajné služby, mohou být zneužita,“ píše se v oficiálním prohlášení.

Prohlášení ministerstva nejmenuje specifickou firmu, většinu dronů do USA ale dodává firma DJI sídlící v Šen-čenu. Mluvčí DJI odmítl jakékoli spekulace o krádeži dat a dodal, že technologickou bezpečnost dronů schválila samotná americká vláda. Od roku 2017 nicméně drony od firmy DJI nepoužívá armáda Spojených států právě kvůli obavám z podobného úniku dat.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických navrhlo, aby uživatelé drony odpojili od internetu a odstranili z nich bezpečnostní digitální karty.

Vedle firmy DJI je v drobnohledu americké vlády dlouhodobě firma Huawei. Poté co se firma ocitla na americké černé listině, což v praxi znamená, že nebude moci do svých zařízení montovat americké součástky, následovaly další restrikce.

Americká společnost Google v noci na pondělí informovala, že nadále nebude podporovat vývoj Androidu pro telefonní modely od firmy Huawei. Google zmrazí aktualizace a znepřístupní v nativním nastavení uživatelům populární aplikace jako například YouTube nebo Google Maps.

Reklama

Související témata:

Doporučované