Hlavní obsah

Čínské firmy syslí počítačové čipy. Bojí se obchodní války s USA

Foto: https://www.pexels.com/

Ilustrační foto.

Reklama

Nevraživost mezi USA a Čínou se přenesla i na pole polovodičů.

Článek

Podle údajů deníku The New York Times poklesly loni čínské nákupy čipů a podobných zařízení americké provenience o 11,4 procenta, stále však přesáhly sumu 100 miliard dolarů.

Pokračující obchodní válka však těsné propojení výrobců i odběratelů počítačových komponentů na obou stranách Pacifiku nevratně poškozuje. Přitom koupit americký výrobek bez čínské součástky (i naopak) je těžký úkol - Apple, Dell či HP by mohly vyprávět.

Kvůli obchodní válce nakupovaly čínské společnosti stále více součástek přes Hongkong, který se těšil ze strany USA zvláštnímu zacházení. V první polovině letošního roku tak ve srovnání s loňskem vyskočil zpětný vývoz polovodičů přes Hongkong o 11 procent, což je podle agentury Bloomberg téměř dvojnásobný nárůst celkového nákupu čipů. A pouze v červnu došlo k nárůstu o 21 procent. Podle odhadů se však většina zboží jen protočí „na papíře“.

Obchodníci totiž už tušili, že se jim tato cesta brzy uzavře. Čína schválila zákon, který prakticky připravil Hongkong o autonomní status a USA začaly nahlížet na britskou exkolonii jako na jakékoliv jiné čínské město.

Pro obchodníky na obou stranách Pacifiku jde o citelný zásah. „V období před zavedením sankcí jsou čínští zákazníci ochotni nakupovat více,“ vysvětluje pro agenturu Bloomberg Victor Choi, předseda Hong Kong Electronics & Technologies Association. Podle jeho odhadu existují asi tři stovky firem, které se zabývají obchodem a které zadávají více objednávek než kdy jindy.

Gigant Huawei své zákazníky ujistil, že jejich dodávka čipů není i přes rostoucí americké omezení ohrožena. Největší čínská technologická společnost prý nashromáždila dostatek zásob, aby ji výpadky nijak neovlivnily - to teď dělá většina čínských firem, nakupují jako zběsilé, kdyby došlo k dalšímu zmrazení v dodavatelském řetězci. Pro společnosti jako je právě Huawei, Xiaomi nebo Lenovo by nejhorší scénář znamenal závažné problémy s dodávkami.

Proměna trhu

Podle světového poskytovatele informací o trhu v technologickém průmyslu TrendForce by změna pravidel hry v Hongkongu „drasticky změnila“ fungování odvětví polovodičových součástek v globálním měřítku. Ekonomka společnosti TS Lombard Rory Greenová pro agenturu Bloomberg uvedla, že rozsáhlé sankce USA vůči Hongkongu a Číně by v tom nejhorším scénáři posunuly podnikání do jiného asijského uzlu.

„Výsledkem pro čínský technologický průmysl jsou vyšší poplatky, které odrážejí vyšší náklady, ale podle mě to smrtelný úder není,“ vysvětlila Greenová.

Předseda Hong Kong Electronics & Technologies Association Victor Choi poznamenal, že některé obchodní společnosti v Hongkongu uvažují o zřízení nových prodejních kanceláří v Indii, Vietnamu nebo Kambodži, aby uspokojily poptávku čínských zákazníků.

Náklady tak podle něj budou s takovými změnami stoupat. Nová pravidla by mohla být „pro Čínu zásadním problémem“, uvedla pro Bloomberg vedoucí ekonomka investiční banky Natixis a ekonom Gary NG.

Reklama

Doporučované