Hlavní obsah

Čínské mobily jsou z nejhoršího venku. Varování před Huawei necílí na běžné uživatele, upřesnil úřad

Mobily jsou z nejhoršího venku, úřad zmírnil varování.Video: Jan Marek, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé, kteří používají telefon či router těchto značek, nečelí kvůli tomu žádnému zvláštnímu riziku, uvedl NÚKIB v tiskové zprávě.

Článek

V pondělí vydané varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE nemíří na běžné uživatele. Záležitost dnes ráno probírala Bezpečnostní rada státu (BRS). Babiš poté zopakoval, že varování úřadu považuje za nedomyšlené.

Úřad tento týden varoval, že hardware i software značek Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Huawei to odmítla a vyzvala k předložení důkazů. Babiš dnes ČT řekl, že společnost Huawei požádala vládu o audit. Některé úřady už ohlásily, že telefony značky Huawei přestanou využívat. Babiš nařídil, aby se zařízení této firmy zbavil i Úřad vlády. Dnes uvedl, že problém nepředstavují telefony, ale telekomunikační infrastruktura.

Účastníci dnešního jednání BRS zhruba hodinovou schůzku rady na úřadu vlády nekomentovali. Babiš uvedl, že původně reagoval na informaci, která se ukázala jako nesmyslná. „Dneska operátoři i používají sítě Huawei, takže na ty mobily to nemá žádný vliv. Takže v tomhle směru nás NÚKIB vlastně korigoval, že se jedná o komunikační systémy, o systémy bezpečnostní. A samozřejmě naše vláda vnímá různá rizika, ale je skutečně potřeba to nějakým způsobem celkem domyslet,“ konstatoval.

NÚKIB dnes uvedl, že jeho varování nemíří na běžné uživatele. „Varování se dotýká primárně informačních a komunikačních systémů těch subjektů, na které dopadá zákon o kybernetické bezpečnosti. Ti jsou povinni varování zohlednit v analýze rizik a na základě výsledků této analýzy učinit patřičná rozhodnutí a příslušná opatření,“ uvedl úřad.

Varování podle NÚKIB neznamená bezpodmínečný zákaz uvedené technologie používat. „Samotné označení určitých technických a programových prostředků za hrozbu v tomto varování znamená, že je nutné tuto hrozbu brát vážně a rozhodnout o výši rizika, které z používání zmíněných technologií a programových prostředků pro konkrétní prostředí konkrétního subjektu plyne,“ dodal NÚKIB. Úřad se chystá vládě dodat právní analýzu.

Reklama

Doporučované