Hlavní obsah

Čínské muzeum umění se „vznáší” nad téměř dvousetmetrovým srázem

Muzeum v Číně je téměř 200 metrů nad srázemVideo: Jan Marek, CCTV, Reuters

 

Reklama

Provincie Kuej-čou v jižní Číně poslední dobou přitahuje až nezvyklou pozornost veřejnosti. Příčinou je muzeum umění v autonomní prefektuře Čchien-nan a jeho unikátní lokace na horském srázu ve výšce 165 metrů nad krasovým vápencovým údolím.

Článek

Muzeum bylo postaveno v říjnu 2017 a dostalo jméno právě po krasovém vápencovém údolí, nad kterým se „vznáší”, tedy Galerie Limestone. Architektura jeho exteriéru je stejně tak unikátní jako jeho lokace. Budova se zakřivuje spolu s okolními skalami a v proskleném průčelí odráží scenérii protější přírody, se kterou je však v naprosté harmonii.

„V tak nádherném prostředí by měla mít příroda přednost před architekturou. Muzeum reflektuje to, co naše země podporuje - aby její obyvatelé byli ekologičtí a šetrní k životnímu prostředí. Architektura by to měla podporovat a s přírodou by měla být propojená, říká vedoucí architekt muzea He Wei.

Výřez ve srázu nad krasovým údolím podle Weie poskytl architektům skvělou inspiraci pro design muzea, což s sebou ale na druhé straně přineslo také jeho velmi složitou konstrukci.

Na srázu nebylo možné manipulovat s těžkými nástroji, stavaři tak museli většinu práce provádět manuálně. Výstavba Galerie Limestone ponechala spoustu velkých kamenů a skal na svých původních místech, kde se i staly součástí nynější budovy.

Muzeum o rozloze 800 metrů čtverečních nabídne návštěvníkům výstavní halu, konferenční místnost i prostory s dalšími službami.

I přestože galerie stále ještě není přístupná veřejnosti, její přezdívka „vznášející se muzeum” přitahuje velkou pozornost již teď.

Reklama

Doporučované