Hlavní obsah

Čínské nemocnice zavedly technologii rozpoznávání obličejů k identifikaci překupníků lékařských vyšetření

Čínské nemocnice zavedly technologii rozpoznávání obličeje.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Moderní technologii rozpoznávání tváře zavedlo více než 30 nemocnic v Číně. Ty tak chtějí identifikovat osoby, které se u lékařů objednají a schůzku pak nelegálně prodají za vyšší částku. Čína tuto technologii používá i pro přidělování toaletního papíru na veřejných toaletách.

Článek

Čínské nemocnice zavedly používání technologie rozpoznávání obličejů k identifikaci osob, které se u lékařů objednají a schůzku pak nelegálně se ziskem prodají. Informuje o tom server Daily Mail.

Technologii již využívá více než 30 nemocnic v Pekingu. Ty už zaznamenaly přes 2 100 lidí, kteří se u lékařů pravidelně objednávají a následně vyšetření prodávají za vyšší částky, uvedla státní čínská média.

Čínské veřejné nemocnice po pacientech požadují, aby se v den svého vyšetření postupně řadili v ordinacích. To dává příležitost překupníkům, kteří pacientům nabízí výhodná pořadová čísla u lékařů a ušetří jim tak čekací dobu na vyšetření.

Nová technologie zavedená do nemocnic je jedním z nejnovějších nástrojů komunistické strany, která se snaží získat ještě větší kontrolu nad 1,4 miliardami obyvateli země.

Čínský obchodní průmysl je bohatý na padělané zboží a jiné podvodníky, technologie rozpoznávání obličeje se tak zavádí do mnoha oblastí. Jednou z nich je i přidělování toaletního papíru na veřejných toaletách nebo rozpoznání osoby, která přechází silnici na zakázaných místech.

Vláda čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zpracovává data obyvatel a chce získat co nejvíce osobních údajů každého občana, jako jsou například jejich zvyky při nakupování.

Údaje jsou následně převáděny do interního systému, kde je každý člověk odměňován či naopak potrestán na základě svého chování. Může se jednat o trestné činy, jako jsou třeba nezaplacení daní nebo venčení psa bez náhubku. V tom případě mohou lidé čelit trestům v podobě zákazu nákupu letenek nebo lístků na vlak. V loňském roce Čína podobně potrestala téměř 3,6 milionu osob a zablokovala 17 milionů pokusů o koupi letenky.

Reklama

Související témata:

Doporučované