Hlavní obsah

Čínské vazby rektora UK Zimy: Jeho poradce se scházel s lidmi, které BIS označuje za rozvědku

Foto: Mezinárodní oddělení ÚV KS Číny

Luděk Podola se zástupcem Mezinárodního oddělení ÚV KS Číny.

Reklama

Nejnovější kauza kolem spolupráce Karlovy univerzity s firmou Home Credit, která podniká na čínském trhu, otevřela otázku, do jaké míry mají firmy s byznysem v Číně a samotná komunistická země na školu vliv. A ukazuje se, že univerzita má například kontakty na představitele čínských institucí, před kterými varují české bezpečnostní složky. Také organizuje přednášky s účastí čínských diplomatů, které sponzorují firmy s byznysem v asijské zemi.

Článek

/AKTUALIZOVÁNO/ – „Zástupce vedoucího Mezinárodního oddělení Ústředního výboru Komunistické strany Číny Kuo Je-čou se sešel s Luďkem Podolou, poradcem rektora Univerzity Karlovy (UK) v česko-čínských vztazích,“ hlásí na svých webových stránkách jeden z čínských stranických orgánů.

U článku z roku 2017 je připojena fotografie, na které se na sebe usmívají dva muži. Jeden z nich hovoří za rektora Tomáše Zimu, tedy hlavu české nejstarší univerzity, druhý za komunistickou Čínu.

Na článek upozornili lidé z akademického projektu Sinopsis, jehož cílem je podávat pravidelný přehled o dění v Číně.

Oddělení, pro které pan Kuo Je-čou pracuje, česká Bezpečnostní informační služba (BIS) opakovaně ve svých výročních zprávách označuje jako „specifickou čínskou zpravodajskou organizaci, do jejíž gesce patří také zpravodajská činnost“.

A zároveň BIS upozorňuje, že i díky ní posiluje čínská diplomacie svůj skrytý vliv na byznys a politiku v Česku.

Na kauzu bylo upozorněno v době, kdy se Akademický senát univerzity chystá řešit způsob, jakým rektor uzavřel smlouvu se společností Home Credit patřící pod PPF Petra Kellnera. Dokonce se objevují i hlasy volající po jeho odvolání. "Akademický senát bude řešit smlouvu s Home Credit, pan rektor chce o tomto tématu aktivně debatovat. Co se týče dalších aktivit, tak to v tuto chvíli není zatím jasné,” řekl mluvčí UK Milan Prášil.

Kontrakt s Home Creditem mimo jiné ztroskotal kvůli obavám, že univerzita nebude moci svobodně komentovat dění v Číně – ve smlouvě se totiž univerzita zavázala, že se zdrží aktivit, které by mohly jméno firmy poškozovat. Proti tomu se po podpisu smlouvy ozvali zejména sinologové z projektu Sinopsis při Karlově univerzitě, kteří o dění v Číně píší a v minulosti je za jejich materiály právě Home Credit veřejně kritizoval.

Cíl: Kooptovat akademiky

Pro experta ze spolku Sinopsis Filipa Jirouše je zarážející, že se člověk vystupující jako poradce rektora stýká s jedním z nejvyšších představitelů komunistické Číny, jehož organizaci ve svých zprávách zmiňují české bezpečnostní služby.

„Mezinárodní oddělení ÚV se podle zprávy BIS orientuje hlavně na dlouhodobější cíle. Jedná se o aktivní orgán komunistické strany pod přímou kontrolou ústředního výboru,“ řekl sinolog.

Web Mezinárodního oddělení schůzku se zástupcem Karlovy univerzity dále popisuje takto: „Luděk Podola a Kuo Jie-čou konzultovali česko-čínské vztahy. Dále řešili spolupráci Univerzity Karlovy s aliancí think-tanků Belt and road (Nová hedvábná stezka)." Tato organizace ovládaná Mezinárodním oddělením, kterou má Kuo Je-čou na starosti, má podle Jirouše za cíl kooptovat zahraniční akademiky a komunistická strana díky nim získává přístup k cenným informacím a know-how.

Podrobnější informace o tom, co se na schůzce v Číně za Karlovu univerzitu dohodlo, není jasné. Sám Podola neodpověděl Seznamu na jedinou sms ani telefonát. A zatímco čínské orgány se veřejně chlubí, že se sešly s rektorovým poradcem, univerzita sama o něm nebo o setkání neinformuje.

Rektor Zima na opakované dotazy redakce, zda se Podola jako jeho poradce sešel s čínským zástupcem na jeho popud, neodpověděl. Angažmá Podoly na univerzitě ale nepopřel a odkázal na Centrum pro přenos poznatků a technologií. S Podolou prý „několikrát konzultoval záležitosti týkající se organizace Státní administrativy pro zahraniční devizy.“

Zmíněné centrum, což je samostatný orgán Karlovy univerzity, uvádí Luďka Podolu na svém webu ve výčtu pracovníků. Podle ředitelky centra Hany Kosové u nich měl v letech 2016 a 2017 uzavřenou smlouvu jako konzultant a jeho úkolem byla příprava nových projektů univerzity. Výdaje na cestu do Číny mu centrum neplatilo.

Foto: Středisko bezpečnostní politiky

Akce pořádaná pod záštitou UK na téma 40 let reforem ČLR.

Kritikům vadí i další aktivity Karlovy univerzity spojené s Čínou. Například série přednášek, které finančně podporují firmy s vazbou na čínský byznys a účastní se jich čínští diplomaté. Akce organizuje Miloš Balabán z Fakulty sociálních věd, který je zároveň tajemníkem Česko-čínského centra univerzity. Předsedou centra je rektor Zima, některé přednášky osobně zaštítil. Generálním partnerem jedné z konferencí byla i firma Home Credit.

Na podobném sponzoringu podle tajemníka Balabána není nic špatného. „Jde o navázání dialogu s čínskou stranou, akce jsou objektivní a nezvýhodňují žádnou stranu,“ vysvětluje Balabán.

Poslední podobná akce se na Karlově univerzitě konala před měsícem, ve chvíli, kdy Čína slavila 70 let od komunistického převzetí moci. "Rád bych poděkoval Česko-čínskému centru Univerzity Karlovy za sponzorování kulatého stolu a děkuji vám za váš dlouhodobý zájem o rozvoj Číny,“ citoval po akci oficiální web čínského velvyslance Čang Ťien-mina.

Reklama

Související témata:

Doporučované