Hlavní obsah

Čínské vojenské lodě zakotvily v Sydney. Vracejí se z protidrogového zátahu

Čínské vojenské lodě zakotvily v Austrálii. Vláda je očekávala, neoznámila to ale veřejnosti.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Čínské loďstvo zakotvilo v pondělí v Sydney. Australská vláda o zastávce lodí věděla, neoznámila to však předem veřejnosti. Posádky připluly den před třicetiletým výročím masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

Článek

Lodě se v Austrálii zdrží celkem čtyři dny. Podle premiéra Scotta Morrisona se jedná o reciproční návštěvu. Čínské lodě jsou podle něj na cestě z protidrogové operace na Blízkém východě a zastávka v Sydney byla naplánovaná, píše agentura Reuters.

Australská vláda s návštěvou čínského vojenského loďstva počítala, podle premiéra to ale mohlo být překvapení pro veřejnost. Té totiž událost vláda předem neoznámila.

Premiér Morrison odpovídal na otázky novinářů během své návštěvy na Šalamounových ostrovech. Dodal, že vztahy mezi Austrálií a Pacifikem předčí ty napjaté mezi Spojenými státy a Čínou. Na svět a vzájemné vztahy by se podle něj nemělo nahlížet jen bipolární optikou.

Reklama

Související témata:

Doporučované