Hlavní obsah

Čínský Nový rok: „Dračí tanec“ nebude, tanečníci pro obživu šijí maňásky

Podívejte se, jak koronakrize dopadá na čínský Nový rok a dračí tanečníky.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Zítra začíná čínský Nový rok. Pro mnohé světové i evropské státy to normálně znamená oslavy i tržby větší než na Vánoce či Silvestra. Svátky však utnula pandemie, což tvrdě zasáhlo i tradiční obory jako dračí tanečníky.

Článek

Obyčejně by tato filipínská skupina dračích tanečníků měla celý zítřek plný rezervací. Na pátek 12. února totiž letos vychází první den prvního lunárního měsíce čínského kalendáře, a to znamená čínský Nový rok, tentokrát ve znamení buvola přejícího pracovitým a vytrvalým lidem. Zatím to však vypadá, že letos lidem nic jiného, než aby byli pracovití a vytrvalí, nezbyde.

„Teď je to těžké, na rozdíl od dřívějška, to jsme v této době měli spoustu vystoupení, lidé sem chodili i proto, abychom jim vyrobili kostýmy, a opravdu jsme měli hodně termínů, ale to je teď všechno pryč,“ vysvětluje Therry Sicat, hlava skupiny dračích tanečníků v Manile.

Až 15 tisíc za vystoupení. Maňásci prý však jedou

Za jedno vystoupení si skupina až 50 dračích tanečníků a bubeníků normálně vydělá až 720 dolarů, což je v přepočtu asi 15 300 korun. Teď se její členové musejí otáčet, aby uživili své rodiny. Někteří rozvážejí jídlo, dost jich ale vyrábí dekorativní miniatury lvích hlav. Online jich prodali už 200 a jsou prý docela hitem, jedna stojí asi 30 dolarů, tedy 630 korun.

„Zajistili jsme si alespoň tenhle zdroj příjmů. Nevím, zda budeme mít zákazníky i po čínském Novém roce, ale myslím, že ano, protože miniaturní lví hlavy si mohou lidé kupovat jen tak na vystavení nebo jako suvenýr. Pro nás to bude dobré, budeme mít příjem,“ dodává šéf skupiny.

Přes miliardu návštěv za 40 dní oslav

Oslavy čínského Nového roku prý bývají zhruba tak velké jako Vánoce, Silvestr nebo americké Díkuvzdání dohromady. Zvlášť v Číně se rodiny kvůli práci v různých regionech vidí po celém roce právě na Nový rok. I tam však kvůli opatřením a omezení cestování čekají, že za všech 40 dní oslav lidé podniknou asi o 61 procent méně výletů než v roce 2019, což ale stále představuje na 1,15 miliardy návštěv.

Foto: Jan Marek

Čínský Nový rok: kde se bude jak slavit?

Čínský Nový rok je státním svátkem i v Hongkongu, Indonésii, Malajsii či Singapuru. Skoro v polovině států jsou však zakázané všechny oslavy. Čína, Tchaj-wan a Thajsko zrušily alespoň velké akce a jinde doporučily oslavy omezit. V Evropě nebo USA slaví tradičně jen čínské komunity a čtvrti. I pro ně však platí zákazy a přísná opatření. Pro malé prodejce i tanečníky tak tento čínský Nový rok bude chudší – už podruhé za sebou.

Reklama

Doporučované