Hlavní obsah

Čínský prezident posílil. Neoznačil svého nástupce a svou ideologii nechal zapsat do stanov strany

Čína představila nové členy stálého výboru, na sjezdu komunistické strany prezident Si posílil svou mocVideo: AP

 

Reklama

Svou pozici si na sjezdu komunistické strany v Číně udrželi jen premiér Li Kche-čchiang a prezident Si Ťin-pching. Zbylých pět členů strana vyměnila. Si nechal zapsat svou ideologii do stanov strany, což se v minulosti podařilo jen Mao Ce-tungovi, a navzdory tradici neoznačil ani svého nástupce.

Článek

Čínští komunisté potvrdili ve svém čele na dalších pět let generálního tajemníka strany a prezidenta Si Ťin-pchinga, který ale vyměnil prakticky všechny své nejbližší pracovníky. Ve stálém výboru politbyra, který určuje dění v zemi, společně se znovu zvoleným stranickým šéfem zůstal jen premiér Li Kche-čchiang. Zbývajících pět členů výboru je nových.

Si výrazně posílil svou pozici již v úterý, když delegáti sjezdu Komunistické strany Číny schválili zařazení ideologie prezidenta do stanov strany. To se v minulosti podařilo jen zakladateli komunistické Číny Mao Ce-tungovi a také reformnímu vůdci Teng Siao-pchingovi, který byl ale do stanov zařazen až po své smrti v roce 1997.

Si na sjezdu představil vizi „nové čínské éry”

Prezident chce v následujícím období otevřít do Číny dveře celému světu a v souvislosti s tím mluví o takzvané nové čínské éře. „Čínský lid a čínská země mají před sebou skvělou a zářivou budoucnost,” prohlásil Si v závěrečném projevu. „V této skvělé době cítíme větší sebedůvěru a hrdost. Zároveň si ale hluboce uvědomujeme odpovědnost,” dodal.

Ve stanovách strany je nově uvedeno, že strana má „naprostou vůdčí moc nad armádou” a že „boj proti korupci bude pokračovat”. Do stanov byla zařazena také iniciativa novodobé Hedvábné stezky (One Belt, One Road), jejímž cílem je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou a která zahrnuje rozsáhlou obnovu infrastruktury rozvojových zemí, přes něž jsou plánovány železniční i námořní trasy. Zdůrazněna je také „rozhodující role” tržních sil při rozdělování zdrojů.

Si Ťin-pching se do čela čínské komunistické strany dostal v roce 2012 a následujícího roku se stal prezidentem země. Od té doby značně posílil svou moc. Ústřední výbor Komunistické strany Číny již loni oficiálně označil Si Ťin-pchinga za jádro nové generace čínských vůdců.

Reklama

Související témata:

Doporučované