Hlavní obsah

Čínský prezident slíbil investovat do nové Hedvábné stezky tři biliony korun

Si Ťin-pching chce do novodobé Hedvábné stezky investovat tři biliony korun.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Stezka by měla zlepšit dopravní spojení mezi Asií, Evropou a Afrikou. Miloš Zeman projekt prohlásil za nejvíce fascinující v moderních dějinách.

Článek

Čínský prezident Si Ťin-pching oznámil plánovanou investici na konferenci v Pekingu, kam se sjeli vysocí představitelé z celkem 29 zemí. Jedním z nich byl i Miloš Zeman, který zde prohlásil, že novodobá Hedvábná stezka je nejvíce fascinující projekt v novodobých dějinách.

Na konferenci se čínská hlava státu představila jako zastánce volného obchodu. Podpora a otevření světové ekonomiky je podle Si Ťin-pchinga hlavním cílem novodobé Hedvábné stezky. Ta má navázat na tradici starověké a středověké obchodní trasy, která propojovala východní a střední Asii se Středomořím.

Si Ťin-pching dodal, že dvě čínské banky vytvoří na podporu Hedvábné stezky systém půjček v hodnotě odpovídající přibližně 1,3 bilionu korun. Čína podle něj hodlá také přispět v přepočtu 354 miliard korun do fondu na financování Hedvábné stezky. Ten vznikl v roce 2014, aby podpořil rozvojové země, které se budou na projektu podílet.

Reklama

Související témata:

Doporučované