Hlavní obsah

Čínský „Strýček Liu" měl USA okrást o 42 miliard na clech, když pašoval hliník

Foto: Reuters

Čínský podnikatel Liu Zhongtian.

Reklama

Američtí prokurátoři věří, že ministerstvo spravedlnosti Spojených států dokončilo jeden z největších případů celního podvodu. Čínský miliardář Liu Zhongtian se měl podle obvinění vyhnout hraničním poplatkům ve výši téměř dvou miliard dolarů.

Článek

Obviněný Liu Zhongtian měl podle žalobců využít svojí společnost, druhého největšího producenta hliníku na světě, China Zhongwang Holdings k „pašování obrovského množství kovu do Spojených států,” píše server BBC.

Podle vyjádření právního zástupce státu Kalifornie se čínská firma dopustila „promyšleného finančního podvodu,” při kterém vyvážela hliník do USA jako palety. A vyhnula se tak proclení kovu.

„Strýček Liu" propašoval dva miliony palet

Magazín Forbes uvádí, že miliardáře a hliníkového barona Liu Zhongtiana ve Spojených státech obžalovali celkem ve 24 bodech. Mezi lety 2011 a 2014 měly firmy kontrolované čínským obchodníkem importovat přibližně 2,2 milionu falešných palet a vyhnout se celkem 1,8 miliardy dolarů na clech, doplnil deník Wall Street Journal. V přepočtu jde zhruba o 42 miliard korun.

Společnost China Zhongwang Holdings měla prodávat palety spřízněným subjektům, čímž „podvodně zvyšovala své příjmy a mátla investory po celém světě,” stojí v obvinění podle Forbesu. Zakladatel firmy je v něm označovaný jako „Strýček Liu” nebo „Velký šéf”, a jeho podnik jako „Mateřská loď”.

Společnost prý o trestním řízení neví

Wall Street Journal dále uvádí, že na pětapadesátiletého čínského miliardáře byl vydán zatykač. Liu se podle deníku zřejmě nachází v Číně, která nemá s USA dohodu o vydávání k trestnímu stíhání.

Liu, jeho firma a společníci byli podle serveru BBC obviněni mimo jiné ze spiknutí, podvodu a praní špinavých peněz.

„Vznesená obžaloba podtrhuje bezohledné, protisoutěžní praktiky zkorumpovaného podnikatele, který Spojené státy ošidil prostřednictvím čínského dovozu o 1,8 miliardy dolarů na clech,” uvedl ve svém prohlášení kalifornský právní zástupce Nick Hanna.

Magazín Forbes obdržel vyjádření společnosti, která podle svého mluvčího  „nedostala žádné oficiální oznámení nebo upozornění na údajné řízení.”

Obchodovali údajně v mezích zákona

Dále prý firma China Zhongwang Holdings „při svém podnikání přísně dodržovala zákony a předpisy Čínské lidové republiky a zemí, do kterých vyvážela své produkty, přičemž rozvíjela zámořské trhy na základě zásady spravedlivé a řádné hospodářské soutěže.”

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo podnikatele a firmu z Číny vyšetřovat v roce 2016 poté, co Wall Street Journal zveřejnil článek o domnělých podvodech na základě záznamů firmy, obchodních dokumentů a rozhovorů s partnery hliníkového magnáta. Obžalobu dokončilo letos v květnu a odpečetilo ji tento týden.

„S tím já nemám co do činění,” uvedl Liu Zhongtian v rozhovoru pro deník z roku 2016.

Jmění čínského obchodníka a jeho rodiny činí 2,8 miliardy dolarů, píše magazín Forbes. Jeho společnost sídlí v městské prefektuře Liao-jang na severovýchodě Číny.

Za většinu obvinění hrozí obžalovaným v případě odsouzení maximální trest odnětí svobody ve výši 20 let.

Reklama

Doporučované