Hlavní obsah

Čínský velvyslanec o naší schůzce lhal, prohlásil Babiš

Premiér Andrej Babiš se před vánočními svátky sešel s čínským velvyslancem (video z 25. 12. 2018).Video: Klára Mališová, ČTK

 

Reklama

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min podle českého premiéra Andreje Babiše o jejich předvánoční schůzce lhal. Česká vláda ani český stát podle něj neudělala žádnou chybu v otázce varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE.

Článek

Předseda vlády to dnes řekl v České televizi. Premiér se nevyjádřil, zda bude po velvyslanci požadovat omluvu. Jednat s ním nyní bude ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). O varování NÚKIB bude v pondělí jednat vláda. Od úřadu bude chtít získat odpovědi na některé otázky.

Babiš se s čínským velvyslancem sešel v Průhonicích, kde přijímá soukromé i pracovní návštěvy. O schůzce informovala čínská ambasáda. V prohlášení uvedla, že varování před čínskými technologiemi se „nezakládá na skutečnosti“, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu protestuje.

Ambasáda dodala, že bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb. Podle Babiše vláda žádnou chybu neudělala, protože záležitost ještě neuzavřela.

Babiš již velvyslance za vyjádření ambasády kritizoval na konci prosince, kdy uvedl že Čang Ťien-min komentoval schůzku nezvykle.

Reklama

Doporučované