Hlavní obsah
Online

Za jediný den 5322 nových případů. Itálie v počtu obětí překonala Čínu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Za jediný den vzrostl počet případů v Itálii o 5322 na 41 035 nakažených a zemřelo 427 lidí. S celkovým počtem 3405 mrtvých tak Itálie překonala Čínu a stala se zemí s největším počtem úmrtí v souvislosti s koronavirem. V Německu počet případů nákazy za 24 hodin narostl o 2801 na 10 999. Mrtvých na nemoc COVID-19 je v zemi aktuálně 31.

Článek

Němečtí politici vzhledem k aktuálnímu vývoji uvažují o přijetí dalších opatření. Nejhůře postiženou zemí v Evropě zůstává Itálie. Za posledních 24 hodin zemřelo 427 pacientů, a země tak s celkovým počtem 3405 obětí registruje již více mrtvých než Čína.

Podle agentury Reuters vzestup počtu nemocných o více než 5000 znamená, že epidemie nabrala vyšší tempo než v minulých dnech. Ve středu přibylo 4207 nových případů, v úterý 2989.

Itálie prodlouží restriktivní opatření, která vláda zavedla ve snaze zastavit šíření nového koronaviru. Na základě současných opatření má 60 milionů obyvatel Itálie dovoleno vycházet jen kvůli práci, ze zdravotních důvodů a v naléhavých případech. Tato karanténa měla platit do třetího dubna. Premiér Giuseppe Conte ale prohlásil, že se bezpečnostní opatření dále prodlouží.

Ve Španělsku počet obětí nového koronaviru stoupl za posledních 24 hodin o 209 na celkem 767 mrtvých, což představuje třicetiprocentní nárůst. Počet nakažených vzrostl o čtvrtinu na 17 147 případů, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Čína poskytne Evropské unii dva miliony roušek, 200 tisíc respirátorů N95 a 50 tisíc testovacích sad na koronavirus. Ve čtvrtek to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle ní Čína nezapomněla, že jí Evropská unie v lednu pomohla a poslala na boj s koronavirem více než 50 tun zdravotnického materiálu.

  • V Turecku koronaviru podlehli už čtyři lidé, nakažených je 359

    Počet pacientů, kteří v Turecku podlehli novému koronaviru SARS-CoV-2, se zvýšil na čtyři. Téměř na dvojnásobek se přitom od středy rozrostlo množství nakažených osob. Podle agentury Reuters o tom dnes večer informoval ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

    Ve středu bylo v Turecku registrováno 191 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Podle aktuálního sdělení Koci bylo za uplynulých 24 hodin provedeno 1981 testů, z nichž u 168 osob byl výsledek pozitivní. Celkem je tedy nyní v zemi 359 infikovaných.

  • Bílý dům vyzývá dárce krve

    Nemocnicím ve Spojených státech chybí dárci krve. Mnozí z nich se stáhli ze strachu z nákazy. Bílý dům se prostřednictvím Twitteru snaží dárce přesvědčit, že je darování krve naprosto bezpečné.

  • Egypt a Alžírsko částečně uzavřou kavárny a restaurace

    Egypt dnes kvůli pandemii nového typu koronaviru rozhodl o částečném uzavření všech kaváren, obchodních center, sportovišť a nočních podniků. Nařízení platí od sedmi večer do šesti ráno a potrvá až do konce března. O uzavření stravovacích zařízení a pozastavení dopravy dnes rozhodlo také Alžírsko, nařízení platí pro tamní velká města.

    Egypt k dnešnímu večeru eviduje 256 případů nákazy, sedm lidí onemocnění podlehlo. Vláda kvůli šíření nákazy již dříve uzavřela školy a univerzity a pozastavila veškeré mezinárodní lety. Nové nařízení egyptské vlády se netýká supermarketů, lékáren, pekáren a večerek.

  • Některé čínské školy, restaurace i kulturní místa znovu otevírají

    Čína se probouzí k životu. V provinciích, kde se poslední dny neobjevují nové případy nákazy, pod zpřísněným dohledem otevírají restaurace, kina i podniky. Starší školáci se po dvou měsících vrací do škol. Bylo na čase. Snaha o připojení se k online výuce mnohé z nich nutila lézt po skalách a učitelům ztrpčovala život. Čínu čeká spousta práce. V první řadě postarat se o ty, kterým koronavirus vzal rodiče, a dohnat mezery ve vzdělání dětí i v čínské ekonomice.

    Více o aktuální situaci v Číně v článku:

  • Kvůli koronaviru byl odložen mezinárodní filmový festival v Cannes

    Kvůli pandemii nového koronaviru byl odložen mezinárodní filmový festival ve francouzském letovisku Cannes, který se měl konat od 12. do 23. května. Informovali o tom dnes pořadatelé. Ti podle agentury AP zvažují jako nový termín konání této prestižní filmové přehlídky konec června nebo začátek července.

    „Jakmile nám vývoj zdravotní situace ve Francii a ve světě dovolí zhodnotit reálné možnosti, zveřejníme rozhodnutí,“ uvedli pořadatelé v prohlášení. „V tuto chvíli jsou naše myšlenky s oběťmi nemoci COVID-19, chceme vyjádřit solidaritu se všemi, kteří proti této nemoci bojují,“ dodali.

  • Marocká policie zatkla desítku lidí za dezinformace o koronaviru

    Za šíření dezinformací ohledně nového typu koronaviru marocká policie k dnešnímu dni již zatkla desítku lidí. Mezi nimi byla i žena, která na serveru YouTube tvrdila, že virus neexistuje.

    „Falešné zprávy jsou nejčastější příčinou paniky mezi obyvateli,“ řekl marocký premiér Saad-Eddine Othmani, jehož kabinet zároveň schválil návrh zákona umožňující lepší kontrolu sociálních sítí. Do vězení šli ale například i lidé, kteří vládě oponovali na internetu. Mezi Maročany zavřenými za šíření dezinformací byl podle Reuters i muž, který kritizoval nařízení vlády uzavřít mešity.

  • Nizozemský premiér uklidnil zemi: Zásob toaletního papíru máme na 10 let

    Nizozemský premiér Mark Rutte skrze televizní obrazovky promluvil k občanům a předal jim zásadní poselství - země má zásoby toaletního papíru na 10 let, občané se můžou uklidnit.

    „Ano, máme ho dost,“ řekl Mark Rutte. „Toaletní papír je znovu v policích. Celá země ho má dostatek na následujících deset let. Všichni můžeme následujících deset let chodit na záchod.“

  • Ve Francii je už více než 10 000 nakažených, mrtvých je 372

    Počet nakažených novým typem koronaviru ve Francii překonal hranici 10 000. Za posledních 24 hodin podlehlo v zemi nemoci COVID-19 108 pacientů a celkový počet obětí se tak vyšplhal na 372. S odvoláním na data ministerstva zdravotnictví o tom dnes informoval list Le Figaro.

    Oproti středě vzrostla bilance obětí nemoci z koronaviru o 41 procent. Mezi úterým a středou byl nárůst dokonce 51procentní. Jen šest procent lidí, kteří nemoci COVID-19 ve Francii podlehli, bylo mladších 60 let.

    Celkem se v zemi podle zástupce ministerstva zdravotnictví Jérômea Salomona potvrdilo již 10 995 případů nákazy. Podle středeční bilance bylo infikovaných 9 134.

  • Ve Spojených státech je nejméně 11 tisíc nakažených

    Podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Spojené státy registrují nejméně 11 015 případů nákazy.

    Nemoci v USA podlehlo 164 lidí.

  • Indové mají v neděli zůstat doma, země zkouší účinnost izolace

    Indický premiér Naréndra Módí dnes obyvatele Indie vyzval, aby 22. března kromě nejnutnějších případů zůstali ve svých domovech. Opatření má ukázat, nakolik je izolace od ostatních účinná v boji s novým typem koronaviru.

    „Žijeme v obtížné době a abychom zabránili šíření viru, musíme zachovat kázeň,“ řekl Módí, podle něhož pandemie silně zasáhla indické hospodářství. Premiér také obyvatele vyzval, aby se vyhnuli zběsilému nakupování a ujistil je, že potravin i dalšího základního zboží bude dostatek.

    Indie nyní eviduje téměř 200 případů nákazy koronavirem, čtyři lidé onemocnění vyvolanému tímto virem podlehli.

  • Trump: Proti koronaviru může pomoct Remdesivir i lék na malárii

    Americký prezident Donald Trump dnes vyzval americké zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválily použití některých experimentálních léků na koronavirus. Mezi nimi zmínil i Remdesivir, který vyvinul lékařský tým v americké firmě Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář.

    „Musíme odstranit veškeré překážky,“ prohlásil Trump na tiskové konferenci a dodal, že by proti koronaviru mohla být využita rovněž látka hydroxychlorochin, která se nyní používá pro léčbu malárie. „Mohlo by to změnit pravidla hry, ale také nemuselo,“ řekl prezident.

  • V Itálii za jeden den přibylo 5 322 nemocných

    Za jediný den počet případů v Itálii vzrostl o 5 322, zemřelo 427 lidí. Celkově je tak nemocných 41 035. S počtem mrtvých 3 405 lidí tak Itálie překonala Čínu a stala se zemí s nejvyšším množstvím úmrtí v souvislosti s koronavirem.

  • Mike Pence: Denně testujeme desítky tisíc Američanů

    Viceprezident Mike Pence, vedoucí pracovní koronavirové skupiny, uvedl, že se ve Spojených státech denně provádí „desítky tisíc“ testů. Testovací centra musí počty provedených testů povinně hlásit. Oznámil to na čtvrteční tiskové konferenci v Bílém domě.

    Vláda Donalda Trumpa v posledních dnech čelila kritice, že není schopná sdělit počet otestovaných lidí. Pence dnes povzbudil k testování ty, u kterých se projevují příznaky. „Je důležité, aby si každý Američan pamatoval, že pokud nemá příznaky, nepotřebuje test,“ řekl.

  • Královna Alžběta vydala poselství ke koronaviru

    Královna vydala zprávu o solidaritě během koronavirové pandemie.

    „Když jsme dnes s Philipem dorazili do Windsoru, došlo nám, že mnoho jednotlivců a rodin po celé Velké Británii a po celém světě vstupuje do období velkého znepokojení a nejistoty,“ uvedla ve svém prohlášení. „Všem se doporučuje změnit naše běžné rutiny a pravidelné vzorce života tak, aby byly ku prospěchu komunit, v nichž žijeme, a zejména abychom chránili ty nejzranitelnější. “

    Královna také vyjádřila vděčnost vědcům, lékařům a dalším, kteří v boji proti koronaviru stojí v první linii.

  • Italský Janov zřizuje pro nakažené koronavirem nemocnici na lodi

    Italský Janov se chystá otevřít na lodi zakotvené v místním přístavu nové provizorní nemocniční zařízení, které bude určené pro péči o méně závažné případy nákazy koronavirem. Na lodi GNV Splendid by mělo být už o víkendu připraveno pro pacienty prvních 25 jednolůžkových kabin, kapacita se ale může postupně zvýšit až na 400 pokojů, uvedl janovský starosta Marco Bucci.

    Na přizpůsobení lodi novým účelům nyní pracují dělníci, kteří malují kabiny a všude instalují novou podlahovou krytinu. Plovoucí nemocnice bude přijímat pacienty, kteří nemají závažné příznaky, přesto ale potřebují odbornou péči. Na lodi budou moci pobývat i lidé s nařízenou karanténou, kteří nemohou izolaci zajistit v domácím prostředí.

  • Filmový průmysl se zastavil, o práci v Hollywoodu přišlo 120 tisíc lidí

    Podle Americké federace zábavního průmyslu (IATSE) v Hollywoodu kvůli koronaviru přišlo o práci více než 120 000 zaměstnanců filmového průmyslu. Odhadem 50 000 herců přišlo o práci ve Velké Británii.

    Filmový a televizní průmysl na celém světě se zastavil. Přerušena byla i spousta produkcí a ateliérového natáčení, například filmů Avatar a Fantastická zvířata 3.

  • Británii pomůže 20 tisíc vojenských pracovníků

    Spojené království uvedlo do pohotovosti 20 000 vojenských pracovníků, zavřelo tucty stanic metra napříč Londýnem a královna Alžběta se uchýlila na hrad Windsor.

  • V Itálii se koronavirem nakazilo přes 2500 zdravotníků

    V Itálii se už novým koronavirem nakazilo nejméně 2626 zdravotníků, kteří se dostali do styku s nemocnými, deset infikovaných lékařů zemřelo. Čísla, která ve středu zveřejnila odborná monitorovací organizace GIMBE, vzbudila obrovské rozhořčení zejména proto, že výrazně převyšují údaje z Číny. Tam během epidemie tvořili zdravotníci 3,8 procenta všech nakažených, v Itálii to je 8,3 procenta. Italští lékaři i sestry si stěžují zejména na přepracování a na nedostatek ochranných pomůcek.

    Organizace Cartabellotta míní, že skutečný počet nakažených lékařů a ošetřovatelů bude ještě mnohem vyšší, protože ne všichni se pravidelně testují a mnozí navíc při nedostatku respirátorů pečují o pacienty pouze za použití roušek, které je před nákazou prakticky nechrání.

  • Stovky Slováků nedodržely koronavirovou karanténu

    „Policie má zdokumentováno všechno, co jí bylo nahlášeno. Přijde na každého, kdo karanténu porušil. Jsou to stovky případů,“ řekla dnes ministryně vnitra Denisa Saková. Podle Sakové se přestupky ohledně nedodržení karantény bude zabývat úřad hlavního hygienika.

    Do povinné dvoutýdenní karantény musejí nastoupit až na výjimky všichni Slováci, kteří se do vlasti vrátí ze zahraničí. Za porušení karantény hrozí pokuta. Slovensko dnes zaznamenalo dalších 19 nakažených, celkový počet potvrzených infikovaných osob tak překročil 120. Slovensko v přepočtu na obyvatele ale provedlo méně testů než například Česko.

Reklama

Hlavní zprávy