Hlavní obsah

Čínští biskupové se poprvé účastnili synody. Pozvali papeže do Číny

Reklama

Papež František byl pozván na návštěvu do Číny. Pozvánky se mu dostalo po účasti na synodě ve Vatikánu dvou čínských biskupů. Tento krok je jasným znamením zlepšování vztahů Vatikánu a Číny.

Článek

Dva katoličtí biskupové z Číny, kterým čínská vláda poprvé dovolila zúčastnit se biskupské synody ve Vatikánu, pozvali papeže Františka na návštěvu své země. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Vztahy mezi Pekingem a Vatikánem jsou napjaté. Důvodem sporu je jmenování čínských biskupů. Peking v roce 1951 přerušil s Vatikánem diplomatické styky a mnoho čínských katolíků se za vlády Mao Ce-tunga stáhlo do podzemí. Veřejné praktikování náboženství začalo až v 80. letech. Tedy přítomnost biskupů byla známkou zlepšování vztahů Vatikánu a Číny.

Biskupská synoda, s tématem Mladí lidé, víra a rozlišování povolání, začala ve Vatikánu 3. října a potrvá do 28. října. Čínští biskupové Kuo Jin-cchaj a Jang Siao-tching se zúčastnili prvních dvou týdnů shromáždění a denně se s papežem setkávali.

Dohoda, která se připravovala více než deset let a byla podepsána 22. září, dává Vatikánu dlouho požadovanou možnost jmenovat biskupy v Číně.

Papež zase v rámci dohody uznal sedm biskupů, které v minulosti jmenoval čínský režim, včetně biskupa Kuo Jin-cchaje, který se synody zúčastnil.

Podle kritiků kontroverzní dohoda také Pekingu umožní větší kontrolu nad podzemní církví. Kněží a farníci jsou často pronásledováni a zatýkáni.

František – a před ním papež Benedikt XVI. – se snažil sjednotit obě komunity. Očekává se, že papež se příští rok vydá na návštěvu Japonska. Ve čtvrtek se ve Vatikánu rovněž setká s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, který mu předá pozvání od severokorejského vůdce Kim Čong-una k návštěvě KLDR.

Vatikánští činitelé minulý měsíc ujišťovali, že dohoda s Čínou má pastorační a ne politický význam. Mnozí ale věří, že je předzvěstí obnovy diplomatických vztahů mezi Vatikánem a Pekingem po více než 70 letech, napsala agentura Reuters. To by ovšem pro Vatikán znamenalo přerušení vztahů s Tchaj-wanem. Vatikán je přitom v Evropě posledním diplomatickým spojencem ostrova, který Peking považuje za svou vzbouřenou provincii.

Reklama

Související témata:

Doporučované