Hlavní obsah

„Ještě žijeme.“ Horníci, kteří zůstali uvězněni v čínském dole, se ozvali

Nejméně 12 z 22 pohřešovaných horníků je podle zprávy zaslané záchranářům stále naživu.Video: AP

 

Reklama

Horníci uvěznění déle než týden ve zlatém dole Chu-šan ve východní Číně jsou stále naživu.

Článek

Horníci zůstali uvězněni na dně zlatého dolu Chu-šan po výbuchu, ke kterému došlo 10. ledna, uvedl web The Guardian. Záchranářům se ale tento týden podařilo zaslechnout údery do potrubí, kterými horníci dávali najevo, že jsou stále naživu. Záchranáři následně do úzké šachty spustili jídlo, léky, tužku a papír.

Horníci poté dokázali poslat záchranářům zprávu naznačující, že nejméně 12 z 22 pohřešovaných je stále naživu. Podle státní čínské tiskové agentury Sin-chua osud zbývajících deseti pracovníků není jasný.

Ve zprávě zaslané záchranářům muži podle webu Al Jazeera uvedli, že jsou vyčerpaní a potřebují další zdravotnický materiál včetně léků proti bolesti, antibiotik a obvazů. Důl je podle zprávy plný prachu a vody.

Kromě sutin blokujících přístup do dolu a pozdního oznámení incidentu záchranné práce podle BBC rovněž ztěžuje fakt, že nefunguje komunikační systém. Čínská média uvádějí, že se záchranáři pokoušejí o vykopání několika dalších šachet v naději, že touto cestou horníky zachrání.

Kritizuje se to, že mnoho nehod úřady tají. Podle webu The Guardian byl lednový incident nahlášen po více než 30 hodinách od samotného výbuchu, kvůli čemuž záchranné týmy přišly o drahocenný čas. Podle BBC kvůli tomuto zpoždění přišli o práci dva místní úředníci.

Do záchranných prací je podle Al Jazeery zapojeno více než 300 lidí, kteří mají k dispozici těžkou techniku. Záchranáři nicméně varovali, že dostat horníky ven bude extrémně obtížné, protože jsou od vchodu do tunelu vzdáleni více než 600 metrů.

Čínské doly jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě; podle nepotvrzených odhadů v nich každoročně přijdou o život tisíce horníků, píše agentura DPA. Častou příčinou nehod jsou špatná bezpečnostní a kontrolní opatření nebo nedostatečné vybavení. V prosinci se v dole na jihozápadě Číny nejméně 18 horníků udusilo oxidem uhelnatým.

Reklama

Související témata:

Doporučované