Hlavní obsah

Čínští komunisté zahájili sjezd. Si chce otevřít zemi světu, mluvil i o Hedvábné stezce

V Číně začal sjezd komunistické stranyVideo: AP

 

Reklama

V Číně začala největší tamní politická událost. Čínský prezident Si Ťin-pching na sjezdu komunistické strany v hlavním městě Pekingu promluvil k více než dvěma tisícům delegátů. Poukázal na boj s korupcí, mluvil o otevření Číny světu a také Hedvábné stezce.

Článek

V Pekingu začal sjezd Komunistické strany Číny. Rozhodnout má o tom, kdo bude zemi řídit v příštích pěti letech. Očekává se, že svou moc upevní čínský prezident Si Ťin-pching. Ten v úvodním proslovu mluvil o úspěšném boji s korupcí, o největších problémech Číny a zmínil také plány do budoucna.

O problémech země mluvil Si otevřeně. Patří mezi ně podle něj příjmová nerovnost, nezaměstnanost, nedostatečná vzdělanost i zdravotní péče. Čína by prý měla také „otevřít dveře světu“ a usnadnit zahraničním investorům přístup na svůj trh. Pochvalně se čínský prezident zmínil i o plánu na vybudování novodobé Hedvábné stezky.

Tento infrastrukturní projekt by měl spojit Čínu s Evropou a Afrikou a Si do něj v květnu slíbil investovat asi tři biliony korun. Hedvábnou stezku nadšeně podporuje i český prezident Miloš Zeman. Projekt označil za nejvíce fascinující v novodobých dějinách a přirovnal ho k Marshallovu plánu. Si od České republiky čeká v projektu aktivní účast. Zeman o ní se svým čínským protějškem osobně jednal při letošní návštěvě v Číně, kde společně podepsali memorandum o spolupráci.

Sjezd se jako obvykle koná za zavřenými dveřmi a nejdůležitějším úkolem bude volba nového ústředního výboru s více než dvěma stovkami plnohodnotných členů. Výbor pak jmenuje nejužší vedení, jímž je pětadvacetičlenné politické byro a sedmičlenný stálý výbor politbyra. Jeho složení a případní noví členové budou známi až na závěru sjezdu 24. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované