Hlavní obsah

Čínští sportovci v Česku, reakce na Zemana a Praha 6 o Koněvovi

Polední zprávy 12. 9. 2019.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:40 – Reakce na Zemanova slova o Kosovu

Včerejší výroky prezidenta Miloše Zemana i reakce české vlády patří dnes mezi hlavní zprávy kosovského tisku. Ten kromě prezidentových slov o odvolání českého uznání Kosova připomíná i vyjádření českého ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka z ČSSD.

03:22 – Kdo a jak kupuje byty v Česku

Přestože Česká národní banka zpřísnila Čechům podmínky pro hypotéky, o vlastní bydlení je pořád velký zájem. A lidé si miliony korun na nemovitosti umí sehnat i jinak. Nejčastěji z rodinných úspor.

05:33 – Čínští sportovci v Česku

Číňané se budou od Čechů učit nejen hokej – premiéra ve třetí nejvyšší soutěži hokejistů dnes čeká tým China Golden Dragons – ale i fotbal. Ve středočeském krajském přeboru starších žáků budou hrát čtrnáctiletí fotbalisté z Pekingu. Pětadvacet chlapců a jejich tři trenéři dorazí do Česka 15. září a v Nymburce společně stráví 9 měsíců – nastupovat budou za tamní Polaban. Jejich pobyt v Česku organizuje agentura Sport Invest. Zatímco čínští hokejisté působí v české soutěži na základě spolupráce domluvené v rámci jednání spojených s návštěvami prezidenta republiky v Číně, působení malých fotbalistů v Nymburce nemá podle vyjádření Sport Investu se státními orgány nic společného – rozdíl je i v přínosech pro Česko. Účast čínského hokejového týmu vynese sportovnímu svazu miliony korun, ve fotbale to ale finance nepřinese žádné. Téma probereme se sinologem Filipem Jiroušem ze sdružení Sinopsis.

08:17 – Zpřísnění azylových podmínek v USA

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa může bez omezení uplatňovat nové pravidlo, které zpřísňuje podmínky pro získání azylu ve Spojených státech. Rozhodl o tom nejvyšší soud. Nařízení dočasně anuluje verdikt blokující vymáhání nové politiky v některých státech USA hraničících s Mexikem. Trump rozhodnutí označil za „velké vítězství pro hranici“.

09:22 – Dopady tvrdého brexitu

Nepokoje v ulicích, kolaps v zásobování léčivy a prudké zvyšování cen. Právě tak by měly vypadat ve Spojeném království bezprostřední dopady brexitu bez dohody. Tyto informace obsahuje plán Yellowhammer, který byla londýnská vláda nucena zveřejnit. Více ví šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

12:48 – Razie proti Navalného stoupencům

Razie v kancelářích opozičního předáka Alexeje Navalného. Ruská policie ve čtvrtek zasahovala po celé zemi na pracovištích Fondu boje s korupcí. Domovní prohlídky vyšetřovatelé provedli nejméně na osmdesáti místech ve třiceti městech. Kvůli podezření z praní špinavých peněz zabavovali dokumenty a techniku.

13:10 – Problémy ve Fukušimě

Kam s desítkami tun kontaminované vody, která se roky hromadí v prostorách jaderné elektrárny Fukušima? Japonsku po osmi letech od nejhorší jaderné havárie dochází místo na její skladování. Podle místního ministra životního prostředí existuje jen jediná možnost – vypustit vodu do moře. Teď čekají na zprávu expertů, než se rozhodne, jakým způsobem se radioaktivní vody zbavit.

13:44 – Praha 6 rozhoduje o Koněvovi

Rozhoduje se o budoucnosti sochy maršála Koněva na Praze 6. Zastupitelé městské části to po vyhrocené sérii událostí z posledních týdnů měli řešit na dnešním zasedání. Na obecním úřadě sleduje jednání náš reportér Šimon Trantina.

16:37 – Gott má akutní leukémii

Zpěvák Karel Gott má akutní leukémii. Podstupuje ambulantní léčbu. Zprávu napsal svým fanouškům na facebookový profil. Zhruba před rokem a půl se u něj objevila porucha krvetvorby. Nemoc se mu vrátila po léčbě, kterou podstoupil v roce 2016. Gott požádal především bulvární média o respektování jeho soukromí. Zpěvák v červenci oslavil své osmdesáté narozeniny.

17:02 – Jak dopadl basketbal?

Čeští basketbalisté se na světovém šampionátu v Číně do boje o medaile neprobojovali. Ve čtvrtfinále mistrovství světa podlehli Austrálii a čeká je boj o pátou příčku.

Reklama

Doporučované