Hlavní obsah

Čínští studenti testují život na jiné planetě. Stráví 200 dní v izolaci

Čína chce vyslat kosmonauty na Měsíc do roku 2036Video: Reuters

 

Reklama

Dva zapečetěné bunkry a v nich skupina studentů. Ne, tohle není vězení, ale další krok v ambiciózním čínském vesmírném programu.

Článek

Studenti z pekingské univerzity letectví a astronautiky stráví 200 dnů v uzavřeném prostoru, který napodobuje vesmírný modul, v němž by mohli kosmonauti v budoucnosti žít na Měsíci nebo Marsu. Podle čínských vědců jsou prostory z 97 procent soběstačné a zabezpečují tak lidem všechny fyzické potřeby.

Pro dlouhý pobyt v zapečetěných místnostech ale není nutný pouze dostatek kyslíku, jídla a vody, neméně důležitý je i psychický stav posádky. Čínané budou proto zkoumat, na jaké problémy by mohla izolovaná vesmírná posádka narazit.

„Jednou z výzkumných oblastí tohoto experimentu je zjistit, jak se s možnými psychickými problémy vyrovnat,” řekla vedoucí projektu Liou Chungová.

Prezident Si Ťin-pching chce z Číny udělat globální velmoc v dobývání vesmíru. Do roku 2036 by měla první posádka tchajkonautů, jak země označuje své kosmonauty, zapíchnout čínskou vlajku na povrchu Měsíce. Na jediné přírodní družici Země by astronauti mohli pobývat i delší čas. Právě kvůli tomu Čína testuje život v uzavřeném prostoru.

Podobné experimenty s pobytem v izolaci provádí i Spojené státy nebo Rusko. Všichni důležití světoví hráči se tak připravují na vyslání lidské posádky na Mars. Lidská stopa se na třetí planetě sluneční soustavy ale patrně neobjeví dříve než v roce 2030.

Reklama

Doporučované