Hlavní obsah

Církev si na mně udělala jen pozitivní PR. Od kardinála Duky už ale nic čekat nejde

Rozhovor s Jiřím Kylarem o sexuálním zneužívání a o tom, jak nejen v jeho případě postupuje katolická církev.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úspěšný podnikatel Jiří Kylar loni v září ve Výzvě Seznamu poprvé promluvil o traumatu z dětství: dlouholetém zneužívání knězem. V dnešním rozhovoru se velmi kriticky vyjadřuje o tom, jak se nejen hlava katolické církve v Česku k těmto případům staví.

Článek

„Pan kardinál Duka je starý muž. A myslím si, že je pro něj v jeho letech velmi těžké reflektovat téma sexuálního zneužívání, zvlášť v momentě, kdy má opouštět arcibiskupský stolec,“ říká Jiří Kylar. „Do určité míry mám pochopení, že se k těmto věcem tváří více rezervovaně.“

Případ Jiřího Kylara, týkající se zneužívání knězem od jeho dvanácti do osmnácti let, vyřešilo pražské arcibiskupství skoro jako „ukázkovou“ kauzu letos v dubnu, poté, co Seznam v pořadu Zvláštní vyšetřování poukázal na svědectví několika žen o zneužívání knězem v jihočeské diecézi, o kterých biskupové věděli deset let a nic neudělali.

V rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu umístěném nahoře, Jiří Kylar vysvětluje, proč mu vadilo, že arcibiskupství ve své tiskové zprávě uvedlo jeho jméno jako jméno oběti, proč oběti zneužívání tolik usilují o setkání a omluvu od církevních představitelů a jakou pomoc by jim katolická církev měla nabídnout.

„Církev by měla vytvořit fond pro oběti, v momentě, kdy se prokáže, že to trauma bylo způsobeno někým z duchovních v naší katolické církvi. Aby oběti mohly navštěvovat terapeuta a bylo to hrazeno právě z fondu, který by církev poskytla,“ říká Jiří Kylar.

Komentuje tak mimo jiné nové zjištění Seznamu, že církevní linka pro pomoc obětem, jež byla spuštěna 1. května, dává lidem, kteří se dovolají, kontakty na psychoterapeuty, u nichž jedno sezení vyjde na 700 korun, přičemž terapie může trvat déle než rok.

Reklama

Doporučované